infakt__frame.jpgValjevska Stomatologija je počela da koristi stomatološki informacioni sistem „Stomis“, tako da je od nedavno uveden elektronski karton, dok će elektronske fakture prema Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje zvanično biti upućivane od prvog januara. Elektronski karton sadrži sve neophodne podatke važne za medicinsko, izveštajno, finansijsko i statističko praćenje pacijenta.

Posebna pažnja je posvećena kompletnosti podataka o socijalnom osiguranju pacijenta. Karton ima šemu za status mlečnih, stalnih zuba, uključujući i parodontalni status. U njega se pored statusa unose pružene usluge, naziv usluge, početna i konačna dijagnoza po međunarodnoj klasifikaciji bolesti. Evidentira se ime stomatologa i administratora, kao i cena. Ovim programom maksimalno je olakšan rad stomatologa i sestre.

Dr Snežana Ivanović, načelnica Stomatologije, naglasila je da će se sa instaliranjem novog rentgen aparata „ortopana“ i njegovog softvera dobiti mogućnost povezivanja sa „Stomisom“ i dobijanja snimaka direktno u ordinaciji. Ovakav program postoji još na stomatološkim fakultetima u Beogradu i Novom Sadu, u beogradskom Domu zdravlja Vračar, a polako je počelo uvođenje i u druge domove zdravlja. Nabavku stomatološkog informacionog sistema ova služba je obezbedila iz sopstvenih sredstava. Parcijalno se menjaju prozori na Stomatologiji, a pri kraju su i radovi u prizemlju zgrade gde će se nalaziti savremena oralna hirurška sala, rentgen kabinet i dve ordinacije za ekstrakciju zuba.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…