infakt__frame.jpgNastavljajući niz zdravstveno-vaspitnih predavanja u osnovnim školama Preventivni centar i Patronažna služba Doma zdravlja održali su predavanje o prevenciji bolesti prljavih ruku i pravilnoj higijeni ruku u izdvojenom odeljenju OŠ „Andra Savčić“ u Gornjoj Grabovici.

Pranje ruku je veoma važno za opšte zdravlje ne samo dece već i odraslih. Iako na prvi pogled deluje kao jednostavna, svakodnevna radnja, pranje ruku je zapravo jedan od najvažnijih elemenata u prevenciji bolesti.

Školu u Gornjoj Grabovici pohađa 60 mališana, a dugogodišnji problemi sa snabdevanjem kvalitetnom pijaćom vodom ovog kraja uslovili su da se analize obavljaju redovno i ukoliko rezultati nisu dobri koristi se flaširana voda za piće.

Većina mališana u ovoj školi ima izgrađene higijenske navike, ali problem je sa decom koja nemaju uslova za to zbog materijalnog stanja o čemu bi mroalo da se povede računa.

Statistike govore da svake godine oko tri i po miliona dece stare do godinu dana i skoro dva miliona odraslih u svetu umre od bolesti koje su posledica prljavih ruku. Pranje ruku jedna je od najjeftinijih i najisplativijih mera prevencije dijareje ili upale pluća.

Prema istraživanju zdravstvenog stanja stanovništva Srbije 2006. godine, u Srbiji 73 odsto odraslog stanovništva i 75 odsto dece i omladine starosti od 9 do 19 godina redovno pere ruke.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…