infakt__frame.jpg“16 DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA” je globalna, svetska kampanja. Počela je danas Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Ovim povodom danas je “HORA”grupa za emancipaciju žena Valjevo u centru grada delila letke koji nose slogan Život bez nasilja je pravo, pravo koje pripada svima.

Kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” inicirana je prvi put 1991.godine, i svake godine je obeležava više hiljada institucija i organizacija širom sveta.
Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima usvojena je 10. decembra 1948. godine, neposredno posle Drugog svetskog rata kada su se ljudi suočili sa posledicama fašizma, sa logorima, genocidom i zločinima protiv čovečnosti.
Ove godine je navršilo se 60. godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Pravo žena na život bez nasilja upisano je u osnovne principe Univerzalne deklaracije.
Iz Univerzalne deklaracije su nastali posebni dokumenti koji obavezuju državu da deluje protiv nasilja nad ženama: Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena, zatim Bečka deklaracija, Pekinška platforma za akciju, Milenijumski ciljevi razvoja i drugi.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…