infakt__frame.jpg2. novembra, u Istraživačkoj stanici Petnica, počela su dva četvorodnevna seminara, koji su deo projekta ISP, Evropska Unija u školama. Projekat finansira Evropska Unija kroz Fond za EU integracije, kojim rukovodi Delegacija Evropske komisije u Srbiji. Na seminarima učestvuju nastavnici istorije, geografije, društvenih nauka, nastavnici koji predaju jezike koji se govore u Evropskoj uniji i direktori i pomoćnici direktora gimnazija i srednjih stručnih škola.

Tokom seminara će se, kroz predavanja, demonstracije, tribine i diskusije obraditi teme: Istorija EU uključujući i savremene procese, Geografija EU, Evropska Unija – politički okvir, Standardi obrazovanja u EU, Ekonomska politika i procesi u EU…
Do kraja novembra ISP će organizovati i realizovati još šest seminara.
Ovom serijom seminara pokušava se unaprediti i osavremeniti nastava, kako bi učenici bili u stanju da razumeju procese koji se dešavaju, te samim tim i iskoriste mogućnosti koje članstvo u EU pruža.
Program je usaglašen sa Ministarstvom prosvete i akreditovan. Zainteresovani nastavnici više informacija mogu naći na veb adresi: http://perce.petnica.net/ns.

Južni i Severni Tauridi
Od 3. do 9. novembra, Petnička meteorska grupa, planira posmatranje Severnih i Južnih Taurida. U pitanju su meteorski rojevi koji koji potiču od Enkeove komete. Tauridi su idealna meta za fotografe, jer su sjajni i veoma spori. Predviđanja za ovu godinu navode mogućnost pojave izuzetno sjajnih meteora u roju, bolida.
——————————————————————
Kada smo kod astronoma, želimo da istaknemo uspeh srpskog tima na ovogodišnjoj međunarodnoj Astronomskoj olimpijadi koja je održana u Trstu, u Italiji. Naš tim se delom pripremao u Istraživačkoj stanici Petnica, a činili su ga učenici Matematičke i Računarske gimnazije, među kojima su i polaznici petničkih obrazovnih programa. Naši učenici su osvojili dve srebrne i tri bronzane medalje, zauzevši tako drugo mesto na evropskoj skali i peto na svetskoj.

Fotografija
Od 5. do 9. novembra na programu je Jesenja škola primenjene fotografije sa temom Petnička pećina u fokusu. Program obuhvata teorijska predavanja i terenska foto snimanja u samoj pećini i njenoj neposrednoj okolini. Kroz predavanja će se obraditi teme: Osnove fotografske tehnike, Osnove kadra i kadriranja, Astrofotografija, Formiranje fotografskog studija, Problemi snimanja u fotografskom studiju…, a praktičan rad će podrazumevati obuku za Snimanje u polumračnom i mračnom enterijeru, Astrofotografiju, Snimanje biološkog i geološkog materijala…, zatim prezentaciju makro fotografije. Vežba Digitalna fotografija ima za cilj upoznavanje sa softverima koji se koriste prilikom digitalne obrade fotografija. Svakodnevno će se vršiti analiza snimljenog materijala, a 8. novembra uveče: izložba.

Seminari u 2009. godini
U Istraživačkoj tanici Petnica u toku je konkurs za prijavljivanje za učešće u radu petničkih obrazovnih programa u 2009. godini. U pitanju su programi dodatne nastave, za učenike srednjih škola, u različitim naučnim oblastima sa ciljem podsticanja samostalnog rada i osavremenjavanja znanja učenika elementima tragalačkog i istraživačkog, kao i njihovo uvođenje u osnovne metode naučnog rada. Prijave se primaju do 30. novembra. Kompletna prijavna dokumentacija se može preuzeti na veb adresi: www.psc.ac.yu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…