Istrazivaci.jpgVelika demonstrativna vežba speleospasavanja održana je juče u Petničkoj pećini, u okviru međunarodnog seminara “Proteus ’08″, koji je do sada održavan u Sloveniji, dok je ove godine organizacija prepuštena članovima Speleološke grupe valjevskog Društva istraživača “Vladimir Mandić-Manda”.

U seminar je uključeno 30 učesnika iz Slovenije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Srbije, a nihovi instruktori su istaknuti speleospasioci Jamarske rešavalne službe Slovenije, kao i članovi Speleološke grupe Društva istraživača iz Valjeva. Vežbe su rađene u nekoliko speleoloških objekata valjevskog kraja, za koje gosti kažu da su savršeni za ovakvu vrstu obuke.

Među učesnicima je i lekar Hitne službe dr Velibor Petković, koji je uspešno prošao speleološku obuku. U međuvremenu, Zdravstevni centar Valjevo je kupio i adekvatnu oprema za speleospasavanja, koju čine nosila francuske firme Petzl-model NEST sa grejačima i ostalom priručnom opremom koja se koristi uz nosila za zbrinjavanje povređenog u speleološkom objektu. Dr Petković je za sada jedini doktor obučen za ovakvu vrstu ukazivanja pomoći.

Za protekle tri godine urađene su vežbe u više speleoloških objekata našeg kraja, tako da je pripremljen i plan speleospasavanja u slučaju nesreća u tim objektima. Međutim, da bi se služba razvijala potrebno je više finansijskih sredstava.

Seminar “Proteus ‘08″ završava se u nedelju 2. novembra, a kao završnu vežbu učesnici će realizovati simulaciju spasavanja povređene osobe u nosilima iz jame Dragov ponor dubine-182m u selu Leskovice.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…