infakt__frame.jpgOdbornici Skupštine grada tek nakon tri sata i dve pauze započela je današnje zasedanje pete sednice. Obzirom da su pred sam početak sednice 7 odbornika odborničkog kluba Napred Srbijo povukli svoje potpise sa inicijative od 29. jula kojom se traži razrešenje predsednika Skupštine Gorana Lučića, usledila je i polemika predstavnika SRS, LDP i Srpske napredne stranke koji su takođe bili potpisnici inicijative, da li je ne samo pri sazivanju druge sednice prekršen poslovnik, nego i pri tome što se predlog nije našao na dnevnom redu sednice u roku od 30 dana kako je predviđeno poslovnikom.

Obzirom da je za smenu Lučića ostalo 16 odbornika na spisku, ova tačka je skinuta sa dnevnog reda.

Odbornici Pobede za Valjevo, Slobodan Gvozdenović i Dragoljub Krstić tražili su i dopunu dnevnog reda koja se odnosila na poništenje odluke kojom je Zoran Jakovljević imenovan u Savet okružne direkcije smatrajući da čovek protiv koga postoje krivične prijave i gde je pokrenut sudski postupak za nepravilnosti tokom rada u Direkciji ne može ponovo biti u nekoj funkciji u Direkciji, ali je skupštinska većina sa 22 glasa protiv odbacila taj predlog. Oni su takođe tražili i da se u raspravu uzme razmatranje cena pojedinačnih priključaka za grejanje što takođe nije usvojeno. Sa 22 glasa protiv odbijen je i predlog da se formira Anketni odbor za utvrđivanje sukoba interesa člana veća Aleksandra Mitrovića i odeljenja za urbanizam.Vladajuća većina odbila je i da se republičkoj vladi uputi apel da se što pre iznađe mogućnost za naplatu ratnih dnevnica za vojne rezerviste.

Mandatno-imunitetska komisija je povodom zahteva SRS za prestanak mandata odbornika koji su formirali novi odbornički klub i pristupili novoj stranci Tomislava Nikolića dostavila je zaključak Skupštini kojim se predlaže da se o tome raspravlja tek kada se okonča sudski spor. koji je pokrenulo 7 odobrnika SRS koji su formirali novi odbornički klub i podneli su zahtev sudu da se raskinu ugovori sa SRS koji su uslov za davanje blanko ostavki.

Odbornici gradske skupštine na današnjem zasedanju razmatrali su i predlog tarifnog sistema za obračun isporučene toplotne energije i izvršenih usluga. Predlog tarifnog sistema zajedno sa odlukom o isporuci toplotne energije i pravilnikom o radu distributivnog sistema koji je u pripremi biće osnov za rad toplane, a neophodna je i za usklađivanju sa Zakonom o energetici. Začarani krug, reklo bi se jer sa prema rečima direktora gradske Toplane sa cenom koja trenutno važi ne pokrivaju se ni osnovni troškovi energenata, ali da je sa druge strane i ona previsoka za jedan broj građana. Opozicioni odbornici uglavnom su saglasni da je neophodno iznaći ekonomsku cenu koja će biti kontrolisana, ali i da se izuzmu određene socijalne kategorije od plaćanja. Ovako, ceo grad, čak 83 posto građana kroz izdvajanja u budžet subvencioniše onaj deo koji se greje na daljinski sistem grejanja i gotovo neplaća to, što proizvodi gubitke preduzeću.

Odbornici Skupštine danas su usvojili i predloga odluke o dopunskim pravima vojnih invalida i porodica palih boraca iz oružanih akcija posle 17.avgusta 1990.godine. Odluka pored ostalog precizira da lica kojima je priznat status imaju pravo na naknadu troškova komunalnih usluga, električne energije, pravo na novčanu pomoć za poboljšanje materijalnog položaja porodice, naknadu za banjsko lečenje, pravo na stipendiju studentima, naknadu za troškove nabavke udžbenika i povlašćenu vožnju u javnom gradskom prevozu.

Data je i saglasnost na izmene statuta JKP Vidrak i gradske direkcije. Na dnevnom redu bilo je i imenovanje saveta za bezbednost grada kao i imenovanje radne grupe za rešavanje statusa objekata koji se uklanjaju u postupku privođenja zemljišta nameni utvrđenih planom generalne regulacije za Divčibare. Nezvanično saznajemo da Plan generalne regulacije za turističko mesto Divčibare nije još uvek objavljen u Službenom glasniku iako je prošlo više od mesec dana od kada je usvojen. Takođe je i nezvanična informacija da je plan vraćen priređivačima plana.

Uz materijal za sednicu odbornicima su dostavljeni i odgovori na odbornička pitanja. U materijalu koji je novinarima bio uskraćen nalazi se i odgovor na odborničko pitanje koje se odnosi na gradnju objekta na uglu Vuka Karadžića i Pantićeve ulice koje izvodi privatno preduzeće Gejt. Prema tom materijalu, odlukom Privremenog organa ZJP u postupku poravnanja pred Opštinskim sudom u Valjevu preneo je pravo raspolaganja nad svojim delom vlasništva preduzeću Gejt za dva stana u zgradi u Mirka Obradovića i doplati od 22400 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…