infakt__frame.jpgNi danas, 10 godina od razornog zemljotresa koji je pogodio Mionički kraj nema preciznih podataka koliko još godina pojedine porodice iz mioničkog kraja nastupajuću zimu dočekati u pomoćnim prostorijama i privremenim objektima čekajući da dođu na listu za izgradnju. Od oko 5000 objekata koliko je 1998. označeno da nije za stanovanje izgrađeno je, prema podacima Direkcije za obnovu i razvoj Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom, 4100 novih objekata, sanirano oko 10 000 od 24 000 oštećenih, a na izgradnju će u narednim godinama čekati oko 1400 objekata.

Od 2001. godine do danas država je iz budžeta za izgradnju i sanaciju oštećenih kuća izdvojila šest milijardi dinara. Iznos izdvojenih sredstava svake godine se smanjivao tako da je za ovu građevinsku sezonu iznosio 400 miliona dinara. Do 2006. godine, pored obnove porušenih i oštećenih objekata finansirani su i takozvani razvojni projekti, pre svega infrastrukturni, što je znatno usporavalo stambenu gradnju. Tek od pre dve godine sva dobijena sredstva usmeravaju se na programe obnove, sanacije i izgradnje oštećenih kuća i sem zgrade mioničke opštine ni za jedan drugi javni objekat nisu izdvajana sredstva.

Ukoliko bi se u narednim godinama iz budžeta opredelilo od 700 miliona dinara za jednu građevinsku sezonu, 2012. godina mogla bi biti kraj višegodišnje agonije stanovnika mioničkog kraja. U protivnom, ako ostane dosadašnja finansijska podrška, gradnja će se produžiti najverovatnije, do novog „jubileja” 20 godina od zemljotresa.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…