infakt__frame.jpgPovodom obeležavanja jubilarne 90. godišnjice proboja Solunskog fronta i Dana oslobođenja Valjeva 1944. godine, Ministarstvo rada i socijalne politike, u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Gradom Valjevom, 15. septembra 2008. godine, organizuje državne svečanosti odavanja visokih vojnih počasti pripadnicima Srpske vojske i civilima stradalim u Prvom svetskom ratu.
Centralna manifestacija biće održana 15. septembra 2008. godine u okviru kompleksa Vojnog groblja u Valjevu, najreprezentativnijeg i najvećeg vojnog groblja iz perioda Prvog svetskog rata na teritoriji Republike Srbije.

Nakon susreta delegacije Ministarstva rada, koju predvodi pomoćnik ministra u Sektoru za boračko-invalidsku zaštitu dr Miro Čavaljuga, sa gradonačelnikom Valjeva u zdanju Skupštine grada, obaviće se i svečanost polaganja venaca u okviru kompleksa Vojnog groblja u Valjevu i polaganjae venaca u okviru kompleksa groblja “Peti puk“. Delegacije će položiti i vence na spomen ploću zdanja Vojne bolnice iz Prvog svetskog rata, današnji Istorijski arhiv.

Inače, Ministarstvo rada i socijalne politike 2003. godine finansiralo je projekat Zavoda za zaštitu spomenika kulture – Valjevo u vezi sa sveobuhvatnom obnovom groblja “Peti puk“ na kome su sahranjene civilne žrtve i pripadnici pokreta otpora stradali u odmazdi okupacionih snaga u novembru 1941. godine.
Ovo ministarstvo još 2004. godine, povodom obeležavanja jubilarne 90. godišnjice Cerske i Kolubarske bitke, u potpunosti je finansiralo projekat Zavoda za zaštitu spomenika kulture – Valjevo u vezi sa sveobuhvatnom obnovom Vojnog groblja u Valjevu koje predstavlja najveće i najreprezentativnije vojno groblje na teritoriji naše države.
Takođe, tokom 2008. godine, ovo ministarstvo finansiralo je i projekat Zavoda za zaštitu spomenika kulture – Valjevo u vezi sa sveobuhvatnom obnovom Vojne bolnice iz Prvog svetskog rata u Valjevu koja predstavlja jedinstveno svedočanstvo tragičnih događaja iz perioda Prvog svetskog rata.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…