infakt__frame.jpgOvogodišnji treći po redu “Sajam šljive” u Osečini okupio je više od 200 proizvođača iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika, koji su izložili “sve od šljive”, po kojoj je valjevski kraj i najpoznatiji u Srbiji. Otvarajući, Sajam šljive, Borka Vučić, predsednica Fonda za doškolovavanje mladih poljoprivrednika Srbije, rekla je da je vreme da se više okrenemo ekonomskom i finansijskom jačanju Srbije, a da se u tome računa na veliki doprinos i podršku mladih poljoprivrednih proizvođača, među kojima i proizvođača šljive.

U Srbiji se danas proizvede više od 450.000 tona šljive, a zahvaljujući merama Ministarstva poljoprivrede, koje subvencioniše nabavku voćnih sadnica i podizanje novih zasada, njihov broj je u konstantnom povećanju, ali je još ispod mogućnosti. Od ukupno proizvedene šljive, više od polovine završi u rakiji, koja još nije postala srpski brend.

Godišnje se izveze svega 3.000 tona suve šljive na tržište Ruske Federacije, ali je to daleko ispod tražnje, jer su za suvu šljivu iz Srbije zainteresovane i ostale evropske zemlje.

Izvozom suve šljive samo lane zarađeno je 25 miliona evra. Nekada se iz Srbije izvozilo čak deset puta više suve šljive, ali je, zbog nebrige za razvoj šljivarstva u proteklim godinama, ovo tržište izgubljeno i sada se teško vraća.

Tokom sajma u Osečini će biti održano i takmičenje u pripremanju tradicionalnih jela, priređena izložba domaće radinosti, organizovano pečenje rakije, kuvanje pekmeza, a nastupiće i folklorna društva iz Slovenije, Hrvatske, Srbije…

Poslednjeg dana sajma, u nedelju, biće proglašen najuspešniji proizvođači suve šljive, rakije i ostalih prerađevina od šljive, a neće izostati ni proglašenje najboljeg proizvođača šljive u ovom kraju Srbije.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…