osobe sa invaliditetom3.jpgSva pravna lica u Srbiji sa vise od 20 zaposlenih od 2009. godine moraće da zaposle i osobe sa invaliditetom, predviđeno je Nacrtom zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Pravna lica sa 20 do 49 zaposlenih moraće da zaposle jednog invalida, a firme sa više radnika – po jednog invalida na svakih 50 zaposlenih. Usvajanjem zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom više od 7.000 ovih osoba, od 25.000 koliko ih je na tržištu rada, trebalo da nađe poslodavca u 2009. godini.

Propis je predvideo i olakšice za poslodavce koji zapošljavaju osobe sa oštećenjima ili trajnom bolešću. Neke od njih već postoje, kao što su subvencije zarada osobama sa invaliditetom u iznosu od 80 odsto, rasterećenje od plaćanja poreza i doprinosa na teret poslodavca u trajanju od tri godine, kao i subvencije za otvaranje novih radnih mesta za takve osobe, precizirao je Ilić.

Poslodavci koji ne budu poštovali ova rešenja morati da plaćaju mešecne penale “u visini trostrukog iznosa minimalne zarade u Srbiji, za svaku osobu sa invaliditetom koju nisu zaposlili”. Predviđeno je da se ta sredstva uplaćuju u budžet Srbije, da se koriste samo za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao i da Poreska uprava kontroliše izmirenje tih obaveza.

U Srbiji, prema zvaničnim podacima, živi oko 700.000 osoba sa različitim stepenom inavlidteta. Istraživanja kažu, da su socijalna davanja za više od 90 odsto tih građana glavni izvor prihoda za život.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…