infakt__frame.jpgDa je Skupština Srbije usvojila Predlog zakona o bezbednosti u saobracaju, broj poginulih u Srbiji bi se po godini smanjio za 200 dok bi povredenih bilo manje za 3.500, tvrdi Milan Vujanic, profesor Saobracajnog fakulteta i predsednik Radne grupe za izradu zakona.
Zakon je pripremaljen još pre cetiri godine i dostavljen Skupštini na usvajanje u februaru 2006. Nacrt zakona raden je po uzoru na zakone država EU u kojima se beleži stalan pad broja poginulih, uprkos porastu broja vozila.
Bezbedno ponašanje u saobracaju od životne je važnosti. Ljudi mnogo greše kada misle da nema veze ako prekorace brzinu 10 kilometara na sat. Ne shvataju da i mala prekoracenja mogu da izazovu ogromne probleme, i da prekoracenjem od samo 10 kilometara na sat možete nekoga da ubijete.

Svuda u svetu je najveca moguca brzina na putevima ogranicena na 120 km/h. Primenom novog zakona šteta od nesreca bila manja za milijardu i po do dve milijarde dinara.
Šteta koja se nanese budžetu Srbije je neprocenjiva. Da podsetim, bolnicko lecenje i dolazak hitne pomoci na lice mesta se takode naplacuje od gradana, a pravilnom primenom Zakona o bezbednosti u saobracaju ta suma bila bi mnogo manja.

Prvi korak je donošenje novog zakona koji ce bolje od sadašnjeg utvrditi „pravila igre” u saobracaju, a drugi korak je da vozaci ta nova pravila poštuju i primenjuju. Jednom recju, da se ponašamo bezbednije u saobracaju.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…