infakt__frame.jpgOve sezone veliki broj turista traži usluge fizikalne terapije Zdravstvene stanice Vrujci. Na terapiju u proseku dnevno dolazi tridesetak korisnika, mada je ta brojka često i duplo veća. U okviru fizikalne terapije se primenjuje toplo blato, podvodna masaža, ručna masaža i elektro-terapija. Fizijatar dr Biljana Nikolić kaže da usluge najviše traže turisti, uglavnom iz Beograda, Pančeva, Novog Sada, Zrenjanina, a najmanje meštani mioničkog kraja i Valjevci. Uglavnom su to stariji ljudi, ali ima i mlađih. Najveći deo pacijenata je sa reumatičnim tegobama (degenerativni i zapaljenski reumatizam), kao i sa stanjima posle povreda. Dr Nikolić kaže da voda i blato imaju izražene terapijske efekte, kako kod pacijenata sa reumom i stanjima posle povreda, tako i kod ljudi sa povišenim krvnim pritiskom, problemima sa venama, nervnim sistemom, dok mnogi tvrde da pomažu i u lečenju steriliteta.

U Zdravstvenoj stanici Vrujci fizikalna terapija se radi samo u sezoni, tokom leta, svakim danom osim nedelje. Radno vreme je od 7.30 do 15.30. Pregled se ne zakazuje, a plan terapija se radi u dogovoru sa pacijentom. Lekarski pregled košta 600, a kontrolni 300 dinara, terapija blatom od 100 do 400 dinara, zavisno od broja mesta i regije na kojoj se blato aplicira, npr. na kolenu košta 100, dok je terapija krsta i kukova 200 dinara. Cena opšte podvodne masaže je 300, a segmentne 200 dinara. Opšta ručna masaža košta 800, a segmentna 300 dinara. Svaka procedura u elektro-terapiji košta 200 dinara.

Inače, Zdravstvena stanica Vrujci otvorena je devedesetih godina u okviru Doma zdravlja Mionica. U svom sastavu ima Službu opšte medicine, u kojoj lekar i sestra rade radnim danima tokom pre podneva i stomatološku ambulantu. U okviru zgrade nalazi se i apoteka. Trenutno se najviše radi na razvijanju fizikalne terapije, a da se krenulo u dobrom pravcu potvrđuje sve veći broj korisnika.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…