Gimnazija 2.jpgLetnja škola nacionalne istorije ” Srbija kroz vekove ” svecano je otvorena u prostorijama Valjevske gimnazije. Nevladino udruženje „Srbija kroz vekove”, uz finansijsku podršku Ministarstva za dijasporu Republike Srbije, organizovalo je ovu školu u Valjevu, u prostorijama reprezentativne Valjevske gimnazije,a škola ce trajati u periodu od 28. juna do 12. jula 2008. godine.

Cilj je da se kroz dvonedeljna, pristupacna predavanja mladih naucnika, profesora faklulteta i doktora istorijskih, socioloških i etnoloških nauka, kao i kroz dobro osmišljene radionice, takmicenja, tematske izlete i ekskurzije, podstakne, unapredi i širi poznavanje nacionalne istorije, tradicije i kulture medu našim srednjoškolcima u zemlji i dijaspori.

U Školi ucestvuje petnaestoro daka uzrasta od 15 do 18 godina iz najrazlicitijih delova sveta, Australije, Kanade , Hrvatske, Makedonije; Slovenije, Norveške i petnaestoro daka istog uzrasta iz Valjevske gimnazije. Ucesnici iz inostranstva su gosti u porodicama vršnjaka iz Valjeva.

Namera je da se ucesnici kroz zajednicki rad medusobno povežu, kao i da gosti iz inostranstva vežbaju srpski jezik, stvore pravu sliku života u Srbiji i steknu nove prijatelje medu svojim zemljacima. Pored upoznavanja Valjeva i okoline, bice organizovani jednodnevni tematski izleti u Brankovinu, manastire Studenicu i Žicu, kao i vikend u Beogradu sa posetama Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i Petrovaradinu.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…