Bolnica 3.jpgStrah, uznemirenost, napetost, danas su prisutniji nego pre desetak i više godina. Razlozi takvog stanja su mnogobrojni, počev od bombardovanja, socijalne krize, nemaštine, do ličnih i profesionalnih razloga, ali najvažnije je da je uspešno lečenje moguće jako brzo ukoliko se potraži pomoć, rečeno je na predavanju posvećenom anksioznim poremećajima i poremećajima raspoloženja koje je održano u Edukativnom centru valjevske Bolnice.

Svi ovi poremećaji mogu da se rešavaju lekovima, psihoterapijskim metodama, ili kombinovanjem te dve terapijske mogućnosti., pri čemu je neophodno takva stanja prepoznati kao psihijatrijske poremećaje, ne uplašiti se, nego se obratiti psihijatru ili psihologu. Pacijenti se po definiciji javljaju kada više ne mogu sami da reše svoj problem, a uvek to prvo sami pokušavaju.

Upravo pokušaj pacijenta da sam sebi pomogne može da dovede do ozbiljnih problema.- Čovek je jedna psihofizička celina, tako da se ne može reći da je bitniji mozak od srca ili pluća, ali je činjenica da iz glave potiču mnoge stvari. Ukoliko osoba u mozgu umisli da ima problem, npr. da mu srce ubrzano radi, stimulisanjem tog dela nervnog sistema to se zaista može i izazvati. Zbog toga je i važna saradnja više lekara različitih struka i u lečenju tzv. psihosomatskih bolesti.

U lečenju anksioznih poremećaja i poremećaja raspoloženja jednako je važna edukacija kako lekara koji se ne bave psihijatrijom, tako i pacijenata.

U najavi je da se zajedno sa Medicinskim fakultetom u Kragujevcu organizuje jedan edukativni seminar vezan za problem depresije u okviru kontinuirane medicinske edukacije, koji će biti namenjen i psihijatrima i lekarima opšte prakse. na osnovu koga bi mogao biti izrađen i jedan mali priručnik za lekare opšte prakse. Drugi deo plana je da se uradi film koji bi govorio o poremećaju raspoloženja i depresiji uopšte. Na taj način želi se da se olakša i samim ljudima da prepoznaju neke od depresivnih simptoma, da znaju da se obrate za pomoć, ali i da se lekarima koji se ne bave psihijatrijom, pre svega specijalistima opšte medicine i internistima, olakša dijagnostika poremećaja raspoloženja, bilo kao depresija, bilo kao manični i hipomanični poremećaj.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…