njiva.jpgU organizaciji Odseka za poljoprivredu opštine Valjevo i Zavoda za poljoprivredu Valjevo u utorak, 4. marta u 10 sati u velikoj sali opštine Valjevo biće održano ’’Regionalno savetovanje o prolećnoj setvi’’. Gosti i predavači su predstavnici Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, Instituta za kukuruz iz Zemun Polja, semenske kuće ’’Prinos Max’’ iz Šimanovaca i Zavoda za poljoprivredu Valjevo.

Zbog podbačaja tokom jesenje setve pšenice, ovogodišnja prolećna setva biće obavljena na oko 2,6 miliona hektara, što su površine veće od uobičajenih. Stručnjaci procenjuju da će kukuruz sigurno biti dominantan usev jer će, prema procenama, biti zasejan na najmanje 1,3 miliona hektara, a na njegovu “popularnost” utiče sigirno i visoka cena na tržištu. U toku su pripreme i za setvu ostalih industrijskih kultura među kojima su šećerna repa, soja, suncokret, duvan i povrće, a u kom obimu će biti zastupljene pojedine sorte, zavisiće od ugovora koje prerađivači ponude poljoprivrednicima.

Podbačaj u jesenjoj setvi pšenice, kada je zasejano samo 462.000 hektara ratari će sigurno nastojati da nadoknade sejanjem jarih sorti pšenice i ječma.

Inače, ako se pšenica dobro prihrani i uspešno “preživi zimu”, domaće potrebe za pšenicom bile bi zadovoljene, naravno uz rezerve koje već postoje. Tačnije, domaći agrar će uspeti da podmiri potrebe tržišta, ali bi svakako trebalo brinuti o mogućnostima izvoza narednih godina. Stručnjaci upozoravanju da bi država već sada morala da započne bitku za jesenju setvu pšenice i planira podsticaje za setvu na većim površinama, jer je reč o poljoprivrednoj kulturi od strateškog značaja za državu i izvoz.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…