sume zima.jpgMinistarstvo za zaštitu životne sredine najavilo je da će tokom 2008. godine sprovesti akciju “Milion stabala za Srbiju”. Stabla će biti sađena “na svim mestima gde je to moguće”, ali posebno oko industrijskih zona, na nasipima kanala, na slobodnim površinama pored puteva, kao drvoredi u gradovima i kao vetrozaštitni pojasevi.

Opštine ili gradovi, trebalo bi u narednih sedam dana da dostave lokacije za pošumljavanje jer bi u naredna dva meseca već počela akcija sađenja stabala. Danas je u Srbiji pošumljeno oko 27 odsto, a prema prostornom planu Srbije bi trebalo da bude 41 odsto zemljišta pod šumom, tako da bi ovo bio samo prvi korak, kako bi se broj stabala povećavao u narednom periodu i dostigao planiranu cifru.

Sa predstavnicima lokalnih samouprava biće jasno definisane površine na kojima će se saditi stabla. Institut za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine i republički Institut za šumarstvo uradiće projekte za akciju i nadzirati sadnju. Na pogodnim mestima će se saditi četinari, ali je planirano da u akciji budu dominantnije lišćarske sadnice.

Ministarstvo zaštite životne sredine je do sada za pošumljavanje područja zahvaćenih požarima tokom leta 2007. godine uložilo 46,5 miliona dinara. U akciju najavljenu za 2008. godinu će biti uključena Uprava za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, JP Srbija šume i JP Vojvodina šume.

Prikaži još ovjava iz Ekologija

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Bolje grejanje i uštede u kućnom budžetu za 35 Mioničana

I Mioničani su dobili priliku da upola cene poboljšaju grejanje i klimatizaciju u svojim k…