zgrada SO Valjevo.jpgU utorak, 15. januara u 12 sati, u velikoj sali opstine Valjevo biće održana javna rasprava o Nacrtu strategije socijalne zaštite opštine Valjevo.
Vlada Republike Srbije je usvojila Strategiju razvoja socijalne zaštite, 1. decembra 2005, godine kojom su određeni pravci i prioriteti reforme socijalne zaštite u narednom periodu. U skladu sa pomenutom Strategijom je decentralizacija i deinstitucionalizacija usluga socijalne zaštite, čime se težište socijalne zaštite stavlja na lokalnu zajednicu, polazeći od toga da građani većinu usluga iz socijalne oblasti treba da ostvare u svom prirodnom okruženju tj. u svojoj lokalnoj zajednici. Kako zadovoljenje ljudskih potreba nije samo socijalne prirode, nego je integrisano i sa potrebama zdravstva, obrazovanja itd. to je neophodno povezivanje i saradnja svih subjekata u lokalnoj zajednici gde će se različitost usluga povezivati i usaglašavati stvaranjem mreže usluga koje će počivati na saradnji, podeli uloga, prava i odgovornosti.
Imajući u vidu neophodnost integralnog pristupa planiranju i razvoju usluga socijalne zaštite, u izradi Strategije socijalne zaštite opštine Valjevo učestvovali su ravnopravno predstavnici lokalne samouprave, javnih institucija, ustanova i udruženja građana sa zajedničkim zadatkom da započnu kvalitetan proces, koji će biti koristan svim građanima, pod istim uslovima, u sredini u kojoj žive, uz poštovanja ljudskih prava i dostojanstva.
Proces izrade i usvajanja Strateškog plana razvoja socijalne zaštite opštine Valjevo za period 2008. – 2012. godine pored mnogih drugih vrednosti stvoriće uslove za unapređenje saradnje pružalaca usluga socijalne zaštite, povećano učešće građana u procesu stvaranja strateškog plana čime će strateški plan postati je vlasništvo naše lokalne zajednice.
Lokalni strateški plan nastao je uz pomoći Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije, Agencije za razvoj Velike Britanije (DFID), Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške, Fonda za socijalne inovacije, Stalne konferencije gradova i opština Republike Srbije kao i eksperata i trenera koji su motivisali i edukovali aktere na izradi strateškog plana.
Strategije socijalne zastite opstine Valjevo trebalo bi da bude vodič u realizaciji i doprinosu sveukupnom reformskom razvoju socijalne zaštite, produbljivanju razumevanja i dijaloga pripadnika svih zainteresovanih strana, jer su u njega utkane vrednosti, vizije i odgovornost.
Nacrt strategije dostupan je na sajtu opstine Valjevo www.valjevo.org.yu

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…