meningitis.jpgU ovom času postoje samo sporadični slučajevi obolelih od gripa i broj građana koji se zbog temperature, kijanja, kašlja ili bolova u zglobovima obraćaju lekaru nije drastično povećan. Činjenica da je u toku školski raspust odložiće još za neko vreme povećanje broja obolelih i eventualnu epidemiju, prognoze su epidemiologa.

Gripa tipa A godinama već prisutan je u našem podneblju, tako da postoji veliki kolektivni imunitet, ali će zato na meti biti najmlađi, koji do sada nisu imali kontakt sa ovim tipom virusa. Lekari očekuju da se ovaj tip pojavi i kod osoba sa oslabljenim imunitetom i nekih starijih osoba koje su ga davno imale, pre više decenija. Isti izolat nalazi se u Evropi i dominira u Španiji, a ima ga i u Sloveniji. Za grip je, karakteristično da je čovek pre podne zdrav, a po podne potpuno bolestan. Praktično se za nekoliko sati iz stanja zdravlja prelazi u stanje opšte lomnosti i slabosti, dok je kod akutnih respiratornih infekcija početak bolesti mnogo postupniji. Za ovaj tip gripa karakteristično je i da ne mora obavezno da bude praćen visokom temperaturom, tako da će neki građani osetiti onih strašnih 39 stepeni, ali će se mnogi „provući” sa blažom kliničkom slikom i temperaturom jedva višom od 37 stepeni. Pojava gripa je uobičajena svake godine, ali se nikada ne zna da li će on biti blagog, srednjeg ili jakog intenziteta. U ovom času sve je tek „zahuktavanje”, nema nikakve vanredne situacije, pa lekari još nisu izdali ni one čuvene savete da se izbegavaju okupljanja sa mnogo ljudi, a građani se upućuju da se vakcinišu, jer ko to uradi do kraja ove nedelje biće još potpuno zaštićen od virusa gripa s obzirom na to da se nalazimo na samom početku sezone.
Laici često pogrešno misle da na ljutim mrazevima i snegu virusi nisu opasni, a da sa otopljavanjem i temperaturom iznad nule postajemo lakši plen za virus gripa. Pojava virusa nema veze sa spoljnom temperaturom, već sa frekvencijom kontakta. Dakle, kada su temperature ispod nule i kada zbog mnogo snega ili mraza ne izlazimo iz svog stana manja je mogućnost prenošenja virusa. Ali, u vreme praznika ili kada je vreme prijatnije ljudi se više druže i viruse se lakše prenose. Savet lekara za sada je da se u posete ne ide čak ni kada neko ima blage, spoljne manifestacije gripa, jer takva osoba nosi virus koji za nekoga može da znači ozbiljnu infekciju.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…