kapacitet.jpgPre tačno godinu dana odlukom Vlade Srbije na zasedanju u Vršcu imenovani su članovi privremenog organa opštine Valjevo. Iako je zakon o lokalnim izborima predviđao rok od 90 da se raspišu izbori, prošlo je godinu dana od imenovanja Privremenog organa. Razlozi što u velikom broju opština, kao i u valjevskoj gde je imenovan Privremnei organ nije došlo do raspislivanja izbora su brojni, od toga da nije dugo izabran predsednik Skupštine Srbije koji po zakonu raspisuje izbore za lokalne parelamente, pa sve do činjenice da se čekalo usvajanje novog seta zakona poput zakona o teritorijalnoj organizaciji, lokalnoj samoupravi, lokalnim izborima i o glavnom gradu.

Obzirom da je vrad valjevskog parlamenta bio blokiran više meseci, Privremeni organ je doneo brojne odluke, ali se bavio i kadrovskim pitanjima i smenama direktora i članova upravnih odbora u JP i ustanovama.

Privremeni organ je pretrpeo i dve rekonstrukcije pa su u radu najpre učestvovali učestvovali predstavnici DSS, NS, SPO. Tokom godine umesto predstavnika SPO došao je član G17 plus, a sad su u Privremenom organu članovi DS, DSS, NS i G17 plus.
Donete su i veoma važne odluke poput GUP Valjeva, ali se ipak postavlja pitanje da li se sa takvom odlukom moglo sačekati dok parlament ne bude u kompletnom sastavu.

Rok da se predloženi zakoni neophodni za raspisivanje izbora usvoje, je subota, kada bi predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić trebalo da raspiše lokalne i pokrajinske izbore, a vreme održavanja koje se pominje je maj sledeće godine.

Izborno zakonodavstvo predviđa da se lokalni izbori održe po proporcionalnom sistemu, a da se gradonačelnici i predsednici opština biraju iz redova odbornika u skupštinama opština to jest gradova.

Redovno zasedanje Skupštine Srbije završava se u subotu 29. decembra, a Ustavni zakon predviđa da lokalni izbori budu raspisani do 31. decembra odnosno u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu seta tih zakona.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…