zgrada MUP-a _Valjevo.jpgPred nastupajuće Novogodišnje i Božićne praznike pojačana je prodaja ali i upotreba pirotehničkih sredstava, pa iz PU Valjevo upozoravaju građane ne samo na nepažljivo korišćenje koje može da izazove povrede, već i da promet podleže odredbama Zakona o prometu eksplozivnih sredstava. Neovlašćena upotreba sankcionisana je Zakonom o javnom redu i miru, a kazna može biti i do 60 dana zatvora.

Pirotehnička sredstva koja se mogu naći u prodaji su svrstani u razrede 1 i 2, s tim što se pirotehnička sredstva razreda 2 mogu prodavati samo punoletnim licima na mestima koja su odobrena od strane organizacionih jedinica Sektora za zaštitu i spašavanje.

Na štandovima je, pod određenim uslovima, dozvoljena prodaja pirotehničkih sredstava prvog razreda, ali su i za takvu prodaju predviđeni određeni bezbednosni uslovi.

Pripadnici Policijske uprave u Valjevu, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, u kontroli prodaje insistiraće na stručnosti prodavaca i tehničkoj bezbednosti štandova, vršiće privremeno oduzimanje ovih sredstava, a protiv lica koja nepravilno vrše promet, ili njihovu upotrebu iniciraće pokretanje prekršajnog postupka.
Prema podacima PU u toku prošle i početkom ove godine od 12 lica oduzeto je 33568 komada petardi, 101 raketica i 83 druge pirotehničke naprave. Podneto je 10 prekršajnih prijava, a protiv dva lica podnete su dve krivične prijave.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…