infakt__frame.jpgMeđunarodni dan osoba sa invaliditetom obeleževa se u celom svetu 3. decembra, a Ujedinjene nacije odlučile su da cela naredna godina bude posvećena boljim mogućnostima zapošljavanja tih osoba. Povodom ovog dana u klubu Omladinskog centra sve do 7. decembra biće otvorena prodajna izložba slika i ručnih radova, a sredstva su namenjena članovima udruženja MPS KO i Društva Naši snovi.

Istraživanje Centra za razvoj inkluzivnog društva [CRID] pokazalo je da u Srbiji oko 79 odsto osoba sa invaliditetom nema posao, a glavni razlog za to su predrasude poslodavaca i njihova nespremnost da radno mesto prilagode osobama sa hendikepom.

Jedan od uzroka velike nezaposlenosti osoba sa invaliditetom jeste i to što strahuju da će izgubiti prava iz oblasti socijalne zaštite ako se zaposle. Svetska statistika pokazuje da oko 10 odsto ukupne populacije čine upravo osobe sa invaliditetom, a procenjuje se da u Srbiji živi oko 500.000 osoba sa različitim vrstama hendikepa.

Cilj ministarstva za rad i zapošljavanje je da se u Skupštini Srbije što pre ratifikuje Međunarodna konvencija o pravima osoba sa invaliditetom i usvoji zakon o njihovom zapošljavanju.

Prema podacima Nacionalne službe zapošljavanja, filijale u Valjevu najviše tri osobe sa invaliditetom godišnje dobiju posao u Valjevu. Po zakonu više ne postoje subvencije za osobe sa invaliditetom koje otvaraju firmu, pošto su praktično poistovećeni sa ostalima. U službi za zapošljavanje ističu da je veliki problem u tome se od nezaposlenih zahteva da aktivno traže posao, što osobe sa invaliditetom objektivno nisu u mogućnosti.

U valjevskloj filijali službe za zapošljavanje nema preciznih podataka o broju invalida koji u Valjevu traže posao i da kod većine nije obavljena kategorizacija invalidnosti i procena sposobnosti za rad.

Povoljne subvencije za preduzetnike koji bi zaposlili invalide i dalje postoje.

Najveća predrasuda je da će njihov posao da trpi ili da kupci neće hteti da udju u radnju u kojoj su zaposlene osobe sa invaliditetom.

Većina društvenih preduzeća u kolubarskom kraju je praktično nestala, a sa njima i radna mesta koja bi se mogla iskoristiti za zapošljavanje invalida, a vrlo je redak slučaj da invalidi dobiju posao u privatizovanim firmama.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…