infakt__frame.jpg>>>1368. – Rodjen je francuski kralj Šarl VI, koji je pre smrti 1422. na prestolu proveo 42 godine.

>>>1808. – Madrid se predao snagama francuskog cara Napoleona I.

>>>1810. – Velika Britanija je preotela od Francuske ostrva Mauricijus i Reunion.

>>>1857. – Rodjen je engleski pisac poljskog porekla Teodor Jozef Konrad Korženovski, poznat kao Džozef Konrad, čija dela odlikuje ironični pesimizam, gorčina, ironija, fatalizam, etički idealizam i bogata pesnička simbolika.

>>>1883. – Rodjen je austrijski kompozitor Anton Fridrih Ernst fon Vebern, jedan od najistaknutijih ekspresionista, čiju su muziku zabranili nacisti u Drugom svetskom ratu.

>>>1894. – Rodjen je indijski državnik Radžendra Prasad, prvi predsednik nezavisne Indije od 1950. do 1963.

>>>1894. – Umro je škotski pisac Robert Luis Balfur Stivenson, izvrstan stilista, neobično prisan i topao, koji je u delima hrabrost i optimizam suprotstavljao sumnjama i kolebanju.

>>>1914. – U jeku Kolubarske bitke u Prvom svetskom ratu, komandant Prve srpske armije general Živojin Mišić odlučio je da srpska vojska predje u kontraofanzivu. Prva armija brzo je probila neprijateljsku odbranu i izbila na planinski masiv Suvobor-Maljen, a Druga armija i odbrana Beograda slomile su otpor austrougarske Pete armije i proterale je preko Save. Posle velike pobede srpske vojske, koja je imala ogroman vojni i politički značaj za Srbiju i njene saveznike u Prvom svetskom ratu, Mišić je unapredjen u čin vojvode.

>>>1915. – Srpska vojska praćena izbeglicama počela je u Prvom svetskom ratu povlačenje kroz Crnu Goru i Albaniju, jedinstveno u istoriji ratovanja, u kojem je od gladi i bolesti umrlo više od 240.000 ljudi. Na ostrvo Krf stiglo je 135.000 vojnika, a u Bizertu oko 12.000, od kojih je ponovo formirana Srpska armija koja je 1918. oslobodila okupiranu zemlju.

>>>1917. – Predsednik SAD Vudro Vilson zatražio je u Prvom svetskom ratu od Kongresa da objavi rat Austro-Ugarskoj.

>>>1918. – Zamenik načelnika italijanske Vrhovne komande general Pjetro Badoljo podneo je vladi memorandum o razbijanju tek proglašene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u kojem je naglasio da su uslovi za unutrašnje sukobe izvanredni i da ih samo treba aktivirati “svim mogućim sredstvima”.

>>>1919. – Umro je francuski slikar Pjer Ogist Renoar, jedan od najistaknutijih impresionista i najvećih evropskih slikara 19. veka.

>>>1923. – Rodjena je grčka operska pevačica Marija Sesilija Sofija Ana Kalogeropulos, poznata kao Marija Kalas, jedan od najvećih soprana u istoriji opere.

>>>1930. – Rodjen je francuski režiser Žan Lik Godar, vodeća ličnost “novog talasa” francuskog filma.

>>>1931. – Usvojen je Vestminsterski statut, prema kojem su dominioni Velike Britanije stekli potpunu zakonodavnu nezavisnost.

>>>1952. – Umro je srpski političar, pozorišni i književni kritičar Milan Grol, dugogodišnji dramaturg i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, od 1940. šef Demokratske stranke.

>>>1952. – Generalna skupština Ujedinjenih nacija prihvatila je predlog Indije o uspostavljanju primirja u Koreji.

>>>1962. – Edit Sparlok Sampson stupila je na dužnost sudije u opštinskom sudu u Čikagu, postavši prva Amerikanka afričkog porekla sudija u SAD.

>>>1967. – Južnoafrički hirug dr Kristijan Barnard prvi put je u istoriji medicine u bolnici “Grote Šur” u Kejptaunu presadio srce. Teški srčani bolesnik Luis Vaškanski potom je, sa srcem jedne 25-godišnje devojke poginule u saobraćajnoj nesreći, živeo 18 dana.

>>>1971. – Počeo je indijsko-pakistanski rat zbog Kašmira, završen 17. decembra pobedom Indije i odvajanjem Bangladeša, dotad Istočnog Pakistana, u posebnu državu.

>>>1975. – U Laosu su vlast preuzeli komunisti i prestala je da postoji 600 godina stara monarhija.

>>>1978. – Umrla je srpska glumica Ljubinka Bobić, članica beogradskog Narodnog pozorišta, koja je 1921. započela karijeru u Beogradu, kao tumač uloga naivnih, nestašnih, vragolastih devojaka, osvojivši naprečac gledalište vedrinom i neposrednosću.

>>>1984. – U gradu Bopal u Indiji umrlo je oko 4.500 ljudi, 500 oslepelo, a 50.000 zatrovano gasom koji je iscureo iz fabrike “Junion karbajd” za proizvodnju sredstava za zaštitu bilja.

>>>1989. – U Istočnoj Nemačkoj ostavke su podneli lider Jedinstvene radničke partije Nemačke [komunisti] Egon Krenc i svi članovi partijskog Politbiroa i Centralnog komiteta vladajuće partije.

>>>1991. – Rusija je priznala nezavisnost Ukrajine, a ruski predsednik Boris Jeljcin založio se za što brže normalizovanje medjudržavnih odnosa Rusije i Ukrajine.

>>>1995. – Bivši predsednik Južne Koreje Čun Do Hvan uhapšen je zbog odgovornosti za masakr u gradu Kvangdžu u maju 1979. kada je vojska ubila više od 200 demonstranata.

>>>1999. – Hrvatski sud odlučio je da teško oboleli Franjo Tudjman više nije u stanju da obavlja funkciju šefa države.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…