infakt__frame.jpgSvetski dan borbe protiv side, ove godine se obeležava obeležava pod motom “Preuzmi odgovornost”. Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije procenjuju da na Zemlji ima 27,9 miliona nosilaca HIV virusa. U Srbiji je od 1985, zaključno s 20. novembrom ove godine, zvanično registrovano 2.178 HIV pozitivnih osoba, od kojih je 1.381 [63 odsto] već obolela od side, dok je 917 umrlo.

Prema zvaničnim podacima, najviše HIV pozitivnih osoba dijagnostikovano je u uzrastu od 25 do 39 godina, pri čemu je broj inficiranih, obolelih i umrlih muškaraca trostruko veći nego žena, što ukazuje na veću izloženost muškaraca infekciji i slaže se sa evropskim i svetskim podacima.

Život je često suroviji od statistike, pa se ni stručnjaci ne bi iznenadili da je broj zaraženih zapravo od pet do 10 puta veći. Jer, iako je za četvrt veka borbe protiv ove bolesti podignuta svest stanovništva o sidi, testiranje još nije dovoljno omasovljeno.

Godine 1996. u testiranje je uvedena i dodatna metoda koja otkriva prisustvo antigena, odnosno proteina koje proizvodi virus, pa prema tome test može da otkrije prisustvo virusa i pre reakcije imunog sistema. Novije, još preciznije metode, omogućavaju otkrivanje virusnog genetičkog materijala i omogućavaju i otkrivanje tipa virusa HIV-a 1 ili HIV-a 2.

I ovaj 1. decembar, Dan borbe protiv HIV-a, punih 26 godina posle prepoznavanja side kao nove bolesti, dočekuje se i bez preventivne vakcine, i bez leka protiv „kuge 21. veka”. Primenom antiretrovirusne terapije, koja nije ni jeftina, ni dostupna u svim delovima sveta, produžen je život obolelih, ali je statistika i dalje zastrašujuća: od početka ove godine inficirano je 2,5 miliona ljudi, a dijagnozu – „HIV pozitivan” sada ima čak 2,5 miliona dece, ili čitav milion više nego pre šest godina!

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа. Nеоphоdnа pоljа su оznаčеnа *

Pročitajte još

Nove mere karantina u kućnim uslovima

Mera karantina u kućnim uslovima za sve identifikovane bliske kontakte COVID-19 slučajeva …