infakt__frame.jpg>>>1221. – Rođen je Alfonso X Učeni, kralj Kastilje i Leona (1252-82) utemeljivač zakonodavstva, pokrovitelj nauke i književnosti, pobornik verske tolerancije.

>>>1531. – Mirom u Kapelu završen je drugi građanski rat u Švajcarskoj i romokatoličke oblasti su priznate kao deo Švajcarske Konfederacije.

>>>1831. – Dvodnevni štrajk lionskih tkača prerastao je u organizovani ustanak lionskih radnika.

>>>1855. – U Senti je rođen Stevan Sremac, najizrazitiji predstavnik srpske humorističke proze i jedan od najznačajnijih pisaca srpskog realizma.

>>>1883. – Rođen je meksički slikar Hose Klemente Orosko, osnivač novog meksičkog likovnog izraza. Smatra se najvećim slikarom murala u 20. veku.

>>>1889. – U Pale rojal salonu u San Francisku postavljen je prvi džuboks.

>>>1932. – Spajanjem dva kraljevstva – Nejd i Hejaz, formirana je Kraljevina Saudijska Arabija sa kraljem Abdul Azir ibn Saudom.

>>>1933. – Rođen je poljski kompozitor Kžištof Penderecki, najmarkantnija ličnost poljske avangardne muzike u drugoj polovini 20. veka.

>>>1961.- Dominikanska Republika je promenila naziv glavnog grada Siudad Truhiljo u Santo Domingo.

>>>1971. – Kina je postala stalna članica Saveta bezbednosti UN.

>>>1980. – U zemljotresu koji je pogodio grad Eboli u južnoj Italiji poginulo je 2735 ljudi, a ranjeno je najmanje 7500.

>>>1983. – SSSR je napustio razgovore o ograničenju naoružanja u Ženevi u znak protesta zbog razmeštanja američkih krstarećih raketa u Evropi.

>>>1989. – Oko 300.000 ljudi okupilo se na centralnom trgu Vaclavske namesti u Pragu zahtevajući demokratske reforme u Čehoslovčkoj.

>>>1995. – Umro je francuski filmski režiser Luj Mal, jedan od najznačajnijih predstavnika francuskog “novog talasa”.

>>>1999. – Predsednik SAD Bil Klinton stigao je na Kosovo, gde je posetio američku vojnu bazu “Bondstil” kod Uroševca i razgovarao sa predstavnicima Srba i kosovskih Albanaca.

>>>2001. – Tribunal u Hagu podigao je treću i najtežu optužnicu protiv bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića za genocid u Bosni i Hercegovini. Milošević je ranije optužen za zločine na Kosovu i Hrvatskoj.

>>>2003. – Pod pritiskom demonstranata i opozicije dugogodišnji predsednik Gruzije Eduard Ševarnadze podneo je ostavku zbog falsifikovanja izbornih rezultata.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…