infakt__frame.jpg>>>1517 – Umro je italijanski slikar Fra Bartolomeo, jedan od poslednjih firentinskih renesansnih majstora. Smatra se pretečom baroka.

>>>1795 – Rodjen je Džon Kits, jedan od velikana iz plejade engleskih romantičara s kraja XVIII i početka XIX veka.

>>>1851 – U Cetinju je umro crnogorski vladika, filozof i državnik Petar II Petrović Njegoš, veliki epski pesnik, autor slavnog dramsko-epskog dela “Gorski vijenac”.

>>>1871 – Na osnovu ustava iz 1869. [Namesnički ustav], donet je prvi zakon o poroti u Srbiji, koji je stupio na snagu 1. januara 1872.

>>>1922 – Rodjen je kambodžanski princ Norodom Sihanuk, kojeg je na presto prvi put dovela francuska kolonijalna vlast 1941.

>>>1926 – Umro je američki madjioničar poreklom madjarski Jevrejin Hari Hudini, najpoznatiji madjioničar 20. veka.

>>>1940 – Pobedom britanske avijacije završena je Bitka za Britaniju koju su Nemci počeli u julu snažnim bombardovanjem i pomorskom blokadom Velike Britanije.

>>>1952 – Na pacifičkim Maršalskim ostrvima SAD su izvele prvu probu hidrogenske bombe.

>>>1961 – U procesu destaljinizacije Sovjetskog Saveza, Staljinovi posmrtni ostaci premešteni su iz mauzoleja na Crvenom trgu u grobnicu uz zidine Kremlja.

>>>1984 – Ispred rezidencije u Nju Delhiju ubijena je Indira Gandi, premijer Indije.

>>>1993 – Umro je italijanski režiser Federiko Felini, koji je pedesetih godina 20. veka postao vodeće ime italijanskog i svetskog filma.

>>>1999 – Tokom 113. fudbalskog derbija “Partizana” i “Crvene zvezde” u sukobima navijača poginuo je učenik Aleksandar Radović [17].

>>>2003 – U Japanu je umrla Kamato Hongo [116] za koju se veruje da je bila najstarija osoba na svetu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…