infakt__frame.jpgNa današnjoj trnaestoj sednici Opštinskog veća prihvaćen je i upućen Privremenom organu na usvajanje predlog Generalnog plana gradskog naselja Valjeva, jedan od najvažnijih urbanističkih dokumenata. Usvajanje ovog strateškog dokumenta biće od izuzetnog značaja kao smernica sveukupnog razvoja opštine Valjevo.
Generalni plan koji su izradili Direkcija za urbanizam i izgradnju Valjeva i Institut za urbanizam i arhitekturu Srbije, daje prednost razvoju privrede kroz planska rešenja i razvoju privredne zone kao značajnog gradskog prostora.
Opštini cilj Plana predstavlja ostvarivanje čvrste veze grada sa njegovim okruženjem, pri čemu Valjevo kao centar Kolubarskog okruga, treba da zadovolji potrebu sadašnjih i budućih stanovnika za opštim poboljšanjem kvaliteta života uz racionalno i realno upravljanje prirodnim i stvorenim resursima na održiv način. Osnovni ciljevi su sledeći: povećanje racionalnosti i efikasnosti industrije, privredni razvoj, unapredjenje stanja u oblasti stambenog razvoja, racionalno korišćenje gradjevinskog zemljišta, prirodnih resursa, razvoj društvenog standarda, saobraćajne infrastrukture i turizma, dugoročno rešavanje problema integralnog upravljanja komunalnim otpadom, vodosnabedevanja i kanalizacionog sistema. Tokom izrade strateške procene razmatrana su pitanja i problemi koji se odnose na zaštitu vazduha, voda, zemljišta, zaštitu od buke, od negativnog uticaja saobraćaja, industrije i drugih objekata.
Osim privrednog razvoja posebna pažnja posvetila se i razvoju saobraćajne infrastrukture, pa je Planom, pored ostalog, ostavljena mogućnost izgradnje nove dve obilaznice oko Valjeva kako bi se izbegao tranzitni saobraćaj kroz sam grad. Tu su i osnovni obrisi infrastrukturnog sistema gasifikacije i toplifikacije. Plan je strateškog karaktera, usmerava razvoj kroz poštovanje pravila izgradnje, ocenjeno je u današnjem izlaganju.
Današnjoj sednici Opštinskog veća kojom je precedavao Zoran Ilić, zamenik predsednika opštine, prisustvovalo je osam članova.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…