infakt__frame.jpgFestival “duvan čvaraka” je manifestacija koja postaje tradicionalna i posvećena je pravom, jedinstvenom valjevskom brendu “duvan čvarcima”, a ove godine po drugi put održaće se u subotu 13. oktobra. Na ovom festivalu susreće se tradicionalno sa savremenim, iskustvo sa znanjem, ideje sa entuzijazmom.

Manifestacija ima takmičarski koncept tako da se učesnici nadmeću u spravljanju duvan čvaraka, a, konačnu odluku o izboru tri najbolja takmičara donosi stručni žiri.
Kulturno-zabavni deo ima za cilj promociju valjevskog kraja u turističkom, kulturnom i poslovnom smislu. Konačno, festival se završava i humanitarnom gestom jer se proizvodi dobijeni tokom takmičenja kao i zarada od njihove prodaje poklanja Centru za socijalni rad, Crvenom krstu i Komesarijatu za izbeglice. Konačni cilj ovog festivala jeste stvaranje međunarodnog brenda “duvan čvaraka” na domaćem tržištu.

Poslovni deo manifestacije čine susreti prerađivača mesa kao i upoznavanje sa primenom HACCP koncepta u ugostiteljstvu. O tome je govorio sekretar RPK Valjeva Pera Nikolić.

Valjevski duvan čvarci poseduju zaštićen žig, a narednih dana dobiće kompletan sertifikat sa zaštićenom tehnologijom proizvodnje, po pravilima Evropske unije, što će omogućiti da se kao prepoznatljiv srpski brend izvoze na to tržište, najavljeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS) jer EU dozvoljava određenim proizvodima pristup na svoje tržište samo ako su zaštićeni po njenim pravilima.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…