infakt__frame.jpg>>>106. p.n.e. – Rodjen je rimski vojskovodja i državnik Gnej Pompej Veliki, osvajac Jerusalima 61. pre nove ere.

>>>1518. – Rodjen je italijanski slikar Jakopo Robusti Tintoreto, jedan od najvecih majstora 16. veka. Radio je u rodnoj Veneciji u kojoj su ostala glavna dela “Raj” u Duždevoj palati, “Tajna vecera” u crkvi San Đordjo Madjore, “Raspece” u Skuoli di San Roko.

>>>1758. – Rodjen je engleski admiral Horejšo Nelson, koji je uneo radikalne novine u vodjenju borbi na moru i odneo kljucne pobede nad francuskom flotom.

>>>1839. – Rodjen je srpski arheolog i istoricar umetnosti Mihailo Valtrovic, prvi profesor arheologije na Velikoj školi u Beogradu, upravnik Narodnog muzeja, osnivac Srpskog arheološkog društva, clan Srpske kraljevske akademije.

>>>1851. – Rodjen je srpski novinar i publicista Mita Cenic, najistaknutija licnost radnickog pokreta u Srbiji od 1875. do smrti 1888.

>>>1867. – Otvarajuci Miholjsku skupštinu u Kragujevcu, srpski knez Mihailo Obrenovic je rekao: “Jedina moja i narodna velika želja ispunjena je, jer su garnizoni turske vojske iseljeni iz Srbije, gradovi na rekama Savi i Dunavu su u našim rukama, sloboda i unutrašnja nezavisnost Srbije postale su prava istina”.

>>>1901. – Rodjen je italijanski nuklearni fizicar Enriko Fermi, koji je prvi bombardovao uran neutronima, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1938.

>>>1903. – Rodjena je americka filmska glumica irskog porekla Grir Garson, najpoznatija po ulogama inteligentnih žena visokih moralnih principa, koja je dobila Oskar za film “Gospodja Miniver” snimljen 1942.

>>>1904. – Rodjen je ruski pisac Nikolaj Aleksejevic Ostrovski, tvorac sovjetskog revolucionarno-vaspitnog romana. Dela: romani “Kako se kalio celik”, “Rodjeni u oluji” [nezavršen].

>>>1905. – Rodjen je srpski pisac Vladan Desnica.

>>>1913. – S broda kojim je putovao iz Antverpena u London nestao je nemacki inženjer Rudolf Dizel, koji je 1893. konstruisao prvi motor s unutrašnjim sagorevanjem na principu samopaljenja.

>>>1923. – Na osnovu mandata Društva naroda Velika Britanija je pocela da vlada Palestinom.

>>>1930. – Umro je ruski slikar Ilja Jefimovic Rjepin, zacetnik ruskog kolorizma i sjajan portretista.

>>>1938. – U Minhenu su Velika Britanija, Francuska, Italija i Nemacka potpisale sporazum kojim su su zapadni saveznici izrucili Nemackoj oblast Sudeta, žrtvujuci nezavisnost Cehoslovacke.

>>>1940. – Rumunija je u Drugom svetskom ratu istupila iz Balkanskog pakta koji je 9. februara 1934. u Atini zakljucila s Jugoslavijom, Turskom i Grckom.

>>>1941. – U Moskvi je u Drugom svetskom ratu pocela konferencija SSSR, SAD i Velike Britanije, na kojoj su Vašington i London uslovili pomoc slanjem britanskih divizija na istocni front i stvaranjem vazduhoplovne baze SAD u Sibiru, što je Moskva odbila. Ipak je sklopljen Poverljivi protokol, kojim su se SAD i Velika Britanija obavezale da narednih devet meseci šalju oružje i opremu Crvenoj armiji.

>>>1957. – U Zapadnom Pakistanu je poginulo bezmalo 300 ljudi kad je ekspresni voz u punoj brzini udario u kompoziciju cisterni s naftom.

>>>1970. – Potpredsednik Egipta Anvar el Sadat je preuzeo dužnost šefa države dan posle smrti Gamala Abdela Nasera.

>>>1972. – Japan i Kina su okoncali ratno stanje i normalizovali odnose.

>>>1988. – Mirovne snage UN su dobile Nobelovu nagradu za mir.

>>>1994. – NATO pakt je udovoljio zahtevu SAD da pojaca vazdušne napade na Srbe u Bosni.

>>>1999. – Policija je u Beogradu pendrecima, vodenim topovima i oklopnim transporterima razbila mirne demonstracije oko 80.000 pristalica opozicionog Saveza za promene, koji su pokušali da prošetaju do Dedinja, povredivši najmanje 30 ljudi, od kojih šestoro teže. Uzvrativši na napad, demonstranti su povredili petoricu policajaca.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…