infakt__frame.jpgU organizaciji Odbora za javno zdravlje Valjevo, u nedelju 30. septembra u 11 časova na platou ispred Doma kulture biće obeležen Svetski dan srca. Ovog puta učenici osnovnih škola će sa svojim profesorima fizičkog vaspitanja građanima pokušati da ukažu na to da je za zdravo srce i zdrav organizam neophodno voditi računa o pravilnoj ishrani i fizičkim aktivnostima. Građani će opet imati priliku da prekontrolišu osnovne parametre zdravlja.

Od infarkta i šloga svake godine u svetu umre 17,5 miliona ljudi. U Srbiji su više od polovine smrtnih ishoda posledica bolesti srca i krvnih sudova. Zato je neophodno raditi na prevenciji, koja podrazumeva smanjenje glavnih faktora rizika što podrazumeva povišen krvni pritisak, povišen nivo holesterola i šećera u krvi, nedovoljan unos voća i povrća, prekomernu uhranjenost i gojaznost i nedovoljnu fizičku aktivnost.

To je zadatak čitave zajednice i zato je slogan ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana srca „Udruženi za zdravo srce“.
Istraživanja pokazuju da se tokom poslednjih deset godina broj prekomerno uhranjene dece u razvijenim zemljama povećao dva do pet puta, a u zemljama u razvoju skoro četiri puta. Jedna studija je ustanovila da je verovatnoća prekomerne uhranjenosti za 50% veća kod dece koja svakodnevno gledaju televiziju više od dva sata. Oko 60% svetske populacije ne uspeva da ispuni dnevni minimum od pola sata umerene fizičke aktivnosti.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…