infakt__frame.jpg>>>1522. – Španski moreplovac Huan Sebastijan del Kano završio je prvo putovanje oko sveta, koje je 1519. zapoceo Fernando Magelan sa pet brodova i 270 mornara.

>>>1566. – Umro je turski sultan Sulejman II Velicanstveni. Tokom njegove 46-godišnje vladavine Otomansko carstvo dostiglo je vrhunac moci i najvece teritorijalno proširenje.

>>>1688. – Austrijska vojska pod komandom bavarskog kneza Maksimilijana Emanuela, uz pomoc srpskih dobrovoljaca, savladala je otpor Turaka i ušla u Beograd. Turci su ga ponovo zauzeli 1690.

>>>1729. – Roden je nemacki pisac i filozof racionalizma Mozes Mendelson, osnivac jevrejskog prosvetiteljskog pokreta u Nemackoj i tvorac prve moderne jevrejske filozofije religije.

>>>1898. – Holandska kraljica Vilhelmina stupila je na presto. Na isti dan 1948. kraljica je abdicirala u korist kcerke princeze Julijane.

>>>1914. – Francuske trupe su uz pomoc britanskog ekspedicionog korpusa krenule u kontraofanzivu na frontu širokom 500 kilometara, cime je pocela prva velika bitka na reci Marni u Francuskoj u Prvom svetskom ratu, u kojoj je za cetiri dana nemacka vojska pretrpela težak poraz.

>>>1914. – Na zahtev saveznika da posle pobede na Ceru u Prvom svetskom ratu preduzme ofanzivu preko granice, srpska vojska je pocela operacije protiv Austrijanaca u Sremu i istocnoj Bosni, poznate kao Bitka na Drini. Borbe su trajale do 11. novembra, kada je srpska vojska bila prisiljena da se povuce.

>>>1965. – Napadom indijske avijacije na pakistanski grad Lahor poceo je rat izmedu Indije i Pakistana zbog Kašmira. Sukob je okoncan 25. septembra posredstvom UN.

>>>1966. – Skupštinski kurir Dimtrik Cafondas ubio je južnoafrickog premijera Hendrika Frenša Fervuda za vreme parlamentarne debate u Kejptaunu.

>>>1970. – Palestinski teroristi su oteli cetiri aviona koja su letela iz Evrope u Njujork. Narednog dana u Kairu je zapaljen “Boing 747” kompanije “Pan ameriken”, a dva “Boinga 707” dignuta su u vazduh 12. septembra u Jordanu. Cetvrti avion se spustio u London, a otmicarka Lejla Kaled je uhapšena.

>>>1988. – Jedanaestogodišnji decak Tomas Gregori postao je najmlada osoba koja je preplivala Lamanš. Plivanje je trajalo 11 sati i 54 minuta.

>>>1991. – S S S R je priznao nezavisnost Litvanije, Letonije i Estonije, a Lenjingradu je vraceno ime Sankt Peterburg.

>>>1997. – Britanska princeza Dajana, koja je poginula 31. avgusta u saobracajnoj nesreci u Parizu, sahranjena je na porodicnom imanju, posle pogrebne ceremonije koju je posredstvom TV prijemnika pratilo više od 2 milijarde ljudi širom sveta.

>>>1998. – Umro je japanski filmski reditelj Akira Kurosava, dobitnik je dva Oskara za najbolji inostrani film.

>>>2000. – U sedištu UN u Njujorku otvoren je “Milenijumski samit UN”, najveci skup svetskih lidera u istoriji na kojem je ucestvovalo 150 kraljeva, predsednika i premijera.

>>>2002. – Ruske vlasti su otkrile masovnu grobnicu u Ceceniji, u blizini granice sa Ingušetijom. Sedam od ukupno 15 pronadenih tela su Ceceni koji su nestali kada je ruska vojska “prošla” kroz njihovo selo.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…