infakt__frame.jpgPraznik Uspenije Presvete Bogorodice, kod nas se još naziva i Velika Gospojina i praznuje se 28. avgusta ( 15. avgusta ). Ovo je ujedno i slava Crkve Usprenja Presvete Bogorodice u Petnici, a svetu liturgiju sluđio je episkop valjevski Gospodin Milutin uz sasluženje sveštenika valjevske i petničke Crkve. Nakon pričešća obavljeno je i rezanje slavskog kolača.

Prema predanju, posle završetka zemaljskog života vaskrsenja i vaznesenja na nebo njenog sina isusa hrisa presveta bogorodica nastavila je da živi u Jerusalimu. Crkva uči da je svojim molitvama i savetima pomagala apostole,često posećujući mesta značajna u Hristovom životu,Golgotu,Vitlejem I Jeleonsku goru. Bogorodica je posle rođenja Isusa Hrista živela 48 godina, a na dan njene smrti sišao je s neba Hristos i pozvao je k sebi. Trećeg dana posle sahrane apostol Toma otvorio je njen grob ali u njemu nije bilo tela.

Vreme između Velike i Male gospojine koja je 21 septembra, naziva se međudnevnica. Veruje se da je taj period najbolji za branje svih polodova i lekovitih trava. Odlazi se na izvore koji, prema narodnom verovanju, danas imaju lekovito dejstvo.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…