infakt__frame.jpg>>>1792. – U Parizu su vode jakobinaca stvorile ustanicku komunu koja je sutradan organizovala marš na kraljevsku palatu u Tiljeriju, masarkrirala kraljevu švajcarsku gardu i svrgla kralja Luja XVI.

>>>1830. – Luj Filip je formalno prihvatio krunu francuskog kralja, dva dana pošto ga je Nacionalna skupština izabrala umesto zbacenog Šarla X Burbonskog, zbacenog u Julskoj revoluciji.

>>>1842. – SAD i Velika Britanija potpisale su sporazum kojim je odredena granica izmedu SAD i Kanade od Mejna do Velikih jezera.

>>>1858. – U Posavini je izbila buna srpskih seljaka protiv turske vlasti u Bosni zbog pokušaja nasilnog ubiranja trecine njihove letine.

>>>1896. – Roden je švajcarski psiholog Žan Pijaže, prvi predsednik Švajcarskog psihološkog društva, osnivac Medunarodnog centra za geneticku epistemologiju, jedan od najuticajnijih psihologa 20. veka.

>>>1896. – Poginuo je nemacki inženjer i pronalazac Oto Lilijental, jedan od pionira avijacije, isprobavajuci planer dvokrilac koji je ranije iste godine konstruisao.

>>>1918. – Roden je americki filmski režiser Robert Oldric, koji je snimao trilere, vesterne, filmove strave, psihološke drame i komedije.

>>>1919. – Roden je italijanski kompozitor Rudero Leonkavalo, koji je stvarao u veristickom maniru. Napisao je veliki broj opera, ali ni jednom nije ponovio uspeh opere “Pajaci”.

>>>1945. – Razvijen je prvi dokumentarni film snimljen u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata – dokumentarac “Jasenovac”.

>>>1945. – Na trecem zasedanja AVNOJ se u Beogradu proglasio privremenom Narodnom skupštinom Demokratske Federativne Jugoslavije. Istog dana usvojen je i zakon o birackim spiskovima i donesena odredba o pravu glasa žena i omladine iznad 18 godina.

>>>1945. – Vazduhoplovstvo SAD je u Drugom svetskom ratu bacilo atomsku bombu na japanski grad Nagasaki usmrtivši najmanje 74.000 ljudi. Od zracenja izazvanog tim atomskim napadima žrtve su decenijama umirale.

>>>1962. – Umro je nemacki pisac Herman Hese, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946, jedan od najznacajnijih književnika 20. veka.

>>>1965. – Bivša britanska kolonija Singapur postao je nezavisna država posle otcepljenja od Malezije.

>>>1974. – Zbog umešanosti u aferu “Votergejt” predsednik SADRicard Nikson podneo je ostavku, a zakletvu kao novi šef države položio je dotadašnji potpredsednik Džerald Ford.

>>>1992. – U Barseloni su završene 25. Olimpijske igre na kojima je ucestvovalo 15.000 sportista iz 172 zemlje. Zbog sankcija UN Jugosloveni nisu mogli da se takmice u ekipnim sportovima, ali su medalje izborili naši strelci – Jasna Šekaric srebrnu, a Aranka Binder i Stevan Pletikosic bronzanu.

>>>1999. – Predsednik Rusije Boris Jeljcin ukazom je smenio premijera Sergeja Stepašina – kojeg je nepuna tri meseca ranije postavio na to mesto – i za novog šefa ruske vlade imenovao Vladimira Putina.

>>>2001. – U napadu palestinskog teroriste samoubice u Jerusalimu poginulo je 15 ljudi.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…