infakt__frame.jpgU petak, 10. avgusta 2007. godine u 20h časova, kao prvi kulturni dogadaj u okviru gradske manifestacije “Tešnjarske večeri”, u Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića”, biće otvorena samostalna izložba Malgožate Černik (Malgorzata Czernik), koju kritičari karakterišu kao izvanrednu poljsku slikarku mlade generacije i karikom u lancu poznatih “Poljskih kolorista”.

Rođena je u Krakovu. Prvo je studirala grafiku, pa skulpturu i druge umetničke forme izražavanja, da bi na kraju izbrala slikarstvo. Završila je Akdemiju lepih umetnosti u Varšavi u ateljeu profesora Tadeuša Dominika (Tadeusz Dominik), koji je bio učenik čuvenog Jana Cibisa (Jan Cybis), osnivača pomenute umetničke grupe “Poljski koloristi”.

U njenoj umetnosti od samog početka se pojavljuje jaka tendencija za korišćenjem veoma jasnih boja. Posebno u instalacijama koristi boje kao vezu između odvojenih elemenata.
Značajan je njen rad na postavljanju scenografija u “Velikom tetaru” u Varšavi, posebno za opere kao što su Vagnerov “Prsten Nibelunaga” ili “Pikova dama” Petra Ilića Čajkovskog.

Njena autorska izložba inspirisana stvaralaštvom poljskog nobelovca Vladislava Stanislava Rejmonta (Wladyslawa Stanislawa Reymonta) prikazivana je čak 11 puta u Poljskoj i inostranstvu uz laskave kritike.

Dela Malgožate Černik nalaze se u mnogim galerijama i privatnim zbirkama kako u rodnoj joj zemlji tako i u SAD, Rusiji, Kanadi, Engleskoj, Brazilu, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Austriji, Norveškoj, Kini, i drugim.

Valjevskim i srpskim ljubiteljima likovnog stvaralaštva predstaviće se sa 4 triptiha i jednim diptihom velikih formata, rađenih akrilikom na platnu. Sva dela su nastala ove godine i inspirisana su izlascima i zalascima Sunca, kao i putovanjem u Srbiju i Valjevo.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…