infakt__frame.jpgIndustrijska proizvodnja u junu bila je za za 4,8 odsto veća nego u istom mesecu 2006. godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Kako se navodi, junska industrijska proizvodnja veća je za 4,4 odsto od prošlogodišnjeg proseka, dok je u prvoj polovini godine povećana je za 5,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Obim industrijske proizvodnje u junu ove godine beleži rast kod 17 oblasti, koje u strukturi proizvodnje učestvuju sa 70 odsto i pad kod 12 oblasti koje učestvuju sa 30 odsto.

U junu ove godine povećana je proizvodnja i distribucija električne energije, gasa i vode za 15,6 odsto, vađenje ruda i kamena 10,1 odsto i prerađivačka industrija 2,3 odsto.

U odnosu na isti period prošle godine, zabeležen je i rast proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju od 13,8 odsto, energije 10,4 odsto i kapitalnih proizvoda 6,3 odsto.

Najveći uticaj na rast industrijske prozvodnje u junu imale su proizvodnja električne energije, prehrambenih proizvoda i osnovnih metala.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u prvoj polovini godine imali su prehrambena industrija, proizvodnja osnovih metala, nameštaja i električnih mašina i aparata.

Uključivanjem proizvodnje malih preduzeća, koja nisu obuhvaćena redovnim statističkim istraživanjem, junska industrijska proizvodnja veća je za 5,1 odsto u odnosu na prošlogodišnji prosek, a kod prerađivačke industrije 8,4 odsto.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…