infakt__frame.jpg>>>1798. – Rodjen je italijanski pisac Đakomo Leopardi, cija se poezija krece od pesimistickog stava prema istoriji do kosmickog pesimizma, u kojem covek – svestan praznine iluzije – nalazi solidarnost u zajednickom bolu. I u stihu i u prozi je stvorio nov, snažan i moderan jezik.

>>>1844. – Rodjen je srpski politicar i pravnik Gligorije-Giga Geršic, profesor Velike škole u Beogradu, clan Srpske kraljevske akademije. Jedan je od osnivaca Radikalne stranke, u cijoj je vladi triput bio ministar pravde.

>>>1844. – Rodjen je srpski matematicar i pronalazac Ljubomir Kleric, profesor mehanike na Velikoj školi u Beogradu, clan Srpske kraljevske akademije, ministar prosvete i privrede. Izumeo je polarni pantograf i traktoriograf. Bavio se uglavnom teorijskom mehanikom, napisao više naucnih radova i univerzitetski udžbenik “Teoriska mehanika”.

>>>1858. – Rodjen je americki vojni inženjer Džordž Vašington Getals, koji je dovršio izgradju Panamskog kanala, prvi guverner zone Kanala.

>>>1869. – Skupština Srbije usvojila je ustav koji su posle smrti kneza Mihaila Obrenovica 1868. sacinili Milivoje Blaznavac, Jovan Ristic i Jovan Gavrilovic, namesnici buduceg srpskog kneza i kralja Milana Obrenovica. Prvi put u istoriji Srbije skupština je postala zakonodavni organ, mada s ogranicenim pravima.

>>>1873. – Rodjen je srpski pisac Petar Kocic, jedan od najistaknutijih u srpskom realizmu, nacionalni borac protiv austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine.

>>>1880. – Francuska je anektirala pacificko ostrvo Otaheite, sada poznato kao Tahiti, francuski protektorat od 1842.

>>>1882. – Prema projektu nemackog inženjera Oskara Smrekara, koji je obavio i probna bušenja, u Beogradu je pušten u rad prvi savremeni vodovod.

>>>1900. – Rodjen je francuski pisac Antoan Mari Rože de Sent Egziperi, autor “Malog princa”, jednog od najlepših decjih romana u svetskoj književnosti. U delima je velicao moralnu snagu heroja.

>>>1914. – Rodjen je ceški dirigent i kompozitor Rafael Jeronim Kubelik, koji je vec u 20. godini poceo da diriguje Ceškom filharmonijom.

>>>1921. – U Beogradu je pokušan atentat na regenta Aleksandra Karadjordjevica, dok se vracao iz Skupštine u kojoj je ozakonio Vidovdanski ustav.

>>>1922. – Rodjen je srpski pisac Vasko Popa, clan Srpske akademije nauka i umetnosti, najprevodjeniji srpski pesnik u drugoj polovini 20. veka.

>>>1939. – U prvom komercijalnom letu preko Atlantika avion “Diksi kliper” doleteo je iz SAD u Lisabon.

>>>1941. – Umro je poljski državnik, pijanista i kompozitor, Ignac Jan Paderevski, profesor Konzervatorijuma u Varšavi, koji je od 1919. do 1921. bio premijer i šef diplomatije a 1940. predsednik Poljske.

>>>1943. – U aktu odmazde zbog poraza u sukobu s borcima Rasinskog i Južnomoravskog partizanskog odreda kod Calija, Nemci su u Drugom svetskom ratu u podnožju brda Bagdala u Kruševcu streljali oko 600 civila, ukljucujuci žene i decu.

>>>1949. – Južna Afrika je zapocela primenu aparthejda, kojim su crnacka vecina i ostali obojeni potpuno obespravljeni.

>>>1966. – Amerikanci su u Vijetnamskom ratu prvi put istovremeno bombardovali prestonicu Severnog Vijetnama Hanoj i glavnu luku Hajfong.

>>>1967. – Posle pobede u šestodnevnom ratu sa arapskim državama, Izrael je ujedinio podeljeni Jerusalim, koji je kasnije proglasio za prestonicu Izraela.

>>>1974. – Marija Estela Isabelita de Peron proglašena je predsednikom Argentine, pošto je njen suprug Huan Peron teško oboleo.

>>>1974. – Veliko klizište, iznenada pokrenuto oko 160 kilometara istocno od Bogote u Kolumbiji, usmrtilo je više od 250 ljudi.

>>>1980. – Vigdis Finbogadotir izabrana je za predsednika Islanda, postavši prva žena u Evropi demokratski izabrana za šefa države.

>>>1981. – Hu Jaobang je na celu Komunisticke partije Kine nasledio Huo Guofenga.

>>>1992. – Islamski teroristi su ubili šefa vladajuceg saveta Alžira Mohameda Budiafa dok je otvarao kulturni centar u gradu Anaba na istoku Alžira.

>>>1995. – U najgoroj mirnodopskoj nesreci u Južnoj Koreji, u Seulu se srušila petospratna robna kuca, usmrtivši 502 ljudi.

>>>1995. – Umrla je americka filmska glumica Lana Tarner, jedna od najsjajnijih zvezda Holivuda pedesetih godina 20. veka.

>>>2000. – Umro je italijanski glimac Vitorio Gasman, jedan od najboljih italijanskih filmskih i pozorišnih glumaca posle Drugog svetskog rata.

>>>2001. – Ruski plivac Roman Sludnjov prvi je uspeo da 100 metara prsnim stilom ispliva za manje od minut, prešavši tu deonicu za 59,97 sekundi.

>>>2003. – Umrla je americka filmska i pozorišna glumica Ketrin Hepbern, koja se isticala ulogama psihološki složenih ženskih likova kojima je davala uverljivost i individualni pecat.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…