infakt__frame.jpg>>>1098 – Krstaši su u Prvom krstaškom ratu pobedili Turke u bici kod Antiohije.

>>>1389 – U bici na Kosovu polju Turci su pobedili srpsku vojsku i obezbedili dalji prodor na Balkan. Srbija je potom postala turska vazalna država, a njeno osvajanje završeno je 1459. kada su Turci zauzeli utvrđeni grad Smederevo.

>>>1491 – Rođen je engleski kralj Henri VIII [Henry], koji je tokom vladavine [od 1509] proširio vlast na Vels, Škotsku i Irsku. Sukobio se sa papom koji nije hteo da poništi njegov brak sa jednom od šest žena i proglasio se za poglavara novoosnovane Anglikanske crkve [1534].

>>>1577 – Rođen je flamanski slikar Peter Paul Rubens. Njegove velike kompozicije smatraju se najvećim dometom flamanskog baroknog slikarstva i autentičnim izrazom baroknog duha [“Poslednji sud”, “Venera”, “Parisov sud”, “Otmica Leukipovih kćerki”].

>>>1629 – Mirom u Aleu oku u razvoju metoda transplantacije tkiva. Dobitnik je Nobelove nagrade za medicinu 1912.

>>>1874 – Umro je srpski političar Ilija Garašanin, jedan od vođa ustavobranitelja, ministar unutrašnjih poslova i predsednik vlade kneževine Srbije [1861-67]. Njegovo delo “Načertanije” [1844] je prvi nacionalni program Srbije nakon oslobođenja od turske vlasti i bilo je temelj srpske spoljne politike sve do Prvog svetskog rata.

>>>1902 – SAD su kupile od Francuske za 40 miliona dolara koncesiju za gradnju Panamskog kanala.

>>>1914 – Pripadnik organizacije “Mlada Bosna” Gavrilo Princip ubio je u Sarajevu austrougarskog nadvojvodu, prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju. To je bila varnica za početak Prvog svetskog rata.

>>>1919 – Potpisan je Versajski mirovni ugovor između Nemačke i saveznika kojim je i formalno završen Prvi svetski rat.

>>>1921 – Donet je Ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca [Vidovdanski ustav] kojim je novonastala držeanu su posle 160 godina stekla nezavisnost od Velike Britanije.

>>>1977 – Umro je srpski slikar Ivan Tabaković, profesor Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od najznačajnijih predstavnika srpskog modernog slikarstva [“Metamorfoze”, “Autoportret”].

>>>1981 – U eksploziji bombe u sedištu Islamske republikanske partije poginule su 74 osobe, među kojima i lider partije i predsednik Vrhovnog suda Irana ajatolah Mohamed Hosein Behešti [Mohammed Hošein Beheshti].

>>>1989 – Na Gazimestanu, na Kosovu obeležena je 600-godišnjica Kosovske bitke. Centralni događaj na skupu, kojem je prisustvovalo oko milion ljudi, bio je govor tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića kojim je počeo meteorski uspon ovog srpskog političara.

>>>1992 – U organizaciji opozicionog Demokratskog pokreta Srbije u Beogradu, ispred zgrade Skupštine SRJ počeo je Vidovdanski sabor. Učesnici dotada najvećeg opozicionog skuću].

>>>2003 – Meksiko je izručio Španiji bivšeg argentinskog pomorskog oficira, Rikarda Miguela Kavala [Cavallo], optuženog za genocid i terorizam tokom “prljavog rata” koji je vođen od 1976-1983. godine protiv oponenata, a u kome je oko 30.000 ljudi ubijeno ili nestalo.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…