knjige.jpgZašto dame šetaju same? Kako je pravi poljubac postao jedno obično “cmok” u SMS poruci? Ko još sanja princa na belom konju? I da li je zaista “kul” biti “singl”? Ovo su samo neka od pitanja na koja odgovara kulturolog Zorica Tomić u svojoj knjizi “Poljubac u doba kuliranja”, a čija je promocija zakazana za četvrtak 28. jun u Dvorištu biblioteke.

Njenu pretpostavku da je sve manje ljudi koji se zaljubljeno drže za ruke dodatno je potvrdilo anonimno istraživanje koje je uradila među beogradskim studentima, a koje je pokazalo da se više od 50 odsto ispitanika, starosti između 19 i 26 godina, nije poljubilo sa partnerom više od godinu dana.

Zorica u knjizi beleži i nekoliko zanimljivosti vezanih za poljubac. Alfred Volfram je 1990. godine na Festivalu renesanse u Minesoti poljubio 8.001 osobu za osam sati. Prvi snimak poljupca dogodio se u filmu „Poljubac“ iz 1896, godine kada je Džon Rajs poljubio Meri Irvin. U filmu „Don Žuan“ iz 1926. godine glavni junak je poljubio žene 191 put. Najduži zabeleženi poljubac odigrao se 5. aprila 1999. godine u Tel Avivu između Karmit Kubere i Drora Orpaza, a trajao je 30 sati i 45 minuta.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…