infakt__frame.jpgValjevska premijera dokumentarno-igranog filma “Ava Justin” u produkciji Manastira Ćelije, po scenariju i režiji đakona Nenada Ilića, biće održana u ponedeljak 18. juna u 18 sati u Domu kulture. Gosti na premijeri biće episkop raško-prizrenski dr Artemije, episkop dr Atanasije Jevtić, episkop valjevski Gospodin Milutin, prof. dr Vladeta Jerotić i akademik Matija Bećković. Film je deo nastojanja sestrinstva Manastira Ćelije da javnost podobnije upozna život i delo čuvenog pravoslavnog duhovnika i bogoslova.

Snimanje filma o životu i delu arhimandrita dr Justina Popovića, doktora teologije i filizofije, profesora Teološkog fakulteta u Beogradu i osnivača Srpskog filozofskog društva, započeto je u prvoj polovini 2006. godine, a velikim trudom sestrinstva Manastira Ćelije i ekipe filma, završen je na Blagovesti 2007. U filmu se mogu videti do sada neobjavljene fotografije i video zapisi Oca Justina, koji je od 1948. do 1979. u svojevrsnoj izolaciji od tadašnjih vlasti živeo u manastiru Ćelije nadomak Valjeva.

Ava Jusin rođen je na Blagovesti 1894. u Vranju, a upokojio se na Blagovesti 1979. u Ćelijama, gde mu je i grob. Iza sebe je ostavio obimno delo pisano u 33 toma, među kojima je i 12 knjiga Žitija Svetih, prvi put priređenih na srpskom jeziku. Govorioo je četiri svetska jezika, grđki, ruski, nemački i engleski.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…