krv.jpgSvetski dan davalaca krvi obelkežava se 14. juna, na dan rođenja Karla Landštajnera koji je otkrio sistem krvnih grupa. Prva globalna centralna proslava 14. juna kao Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi obeležena je u Južnoafričkoj Republici u Kejptaunu 2004. godine, druga u Velikoj Britaniji u Londonu 2005, dok će ovogodišnja centralna proslava biti održana u Bankoku.

Zbog smanjenog broja dobrovoljnih davalaca, rezerve krvi u Institutu za transfuziju krvi Srbije svedene su na najniži mogući nivo i situacija je na granici kritične.
Dramatična upozorenja stižu uoči 14. juna, Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, koji će Crveni krst Srbije obeležiti uličnim manifestacijama tokom kojih će volonteri građanima deliti propagandni materijal i ukazivati na važnost dobrovoljnog, neplaćenog i redovnog davanja krvi. Iako se tokom leta kod nas, već tradicionalno, veoma mali broj ljudi odlučuje da da krv, ove godine je nestašica krvi iznenadila sve, jer leto još nije ni počelo a zaliha krvi ima svega za jedan, eventualno za dva dana. Operacije se još ne odlažu i pacijenti zasad ne ispaštaju zbog smanjenog broja davalaca.
Svetski dan davalaca krvi prilika je da se javnosti ukaže na činjenicu koliko su krv i davaoci potrebni svetu.

Svake godine se u svetu prikupi preko 80 miliona jedinica krvi, ali u zemljama u razvoju, u kojima živi 82 odsto stanovništva, prikupi se svega 39 odsto ukupnih svetskih zaliha krvi.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…