infakt__frame.jpgPovodom komentara u javnosti vezanih za nesaradnju saninatne inspekcije i Zavoda za javno zdravlje Valjevo, saopštenjem za javnos oglasila se i Branka Miholjčić, načelnik sanitarne inspekcije. U saopštenju se kaže da je nadležnost sanitarnih inspektora određena pored ostalih Zakona osnovnim Zakonom o sanitarnom nadzoru ( “Sl.gl. RS” br. 125/04). Sanitarni nadzor obuhvata kontrolu sprovođenja zakona i drugih propisa i opštih akata i sprovođenje mera u oblasti zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, zdravstvene ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe u proizvodnji i prometu i snabdevanja stanovništva higijenski ispravnom vodom za piće.
Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe je propisano da ovlašćeni radnici – inspektori u vršenju zdravstvenog nadzora imaju pravo da uzimaju uzorke namirnica i predmeta opšte upotrebe radi laboratоrijskog ispitivanja. Broj uzetih uzoraka u proizvodnji i prometu radi sistematske kontrole je najmanje 15 na 1000 stanovnika godišnje (za sve inspekcije). Broj uzoraka vode za javno snabdevanje određen je posebnim Pravilnikom. Zakonom je propisano da laboratorijsko ispitivanje životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe mogu vršiti zdravstvene i druge organizacije koje ispunjavaju propisane uslove u pogledu stručnih kadrova, prostorija i opreme i za koje je nadležni organ u republici utvrdio da ispunjavaju propisane uslove.
Inspektori samostalno odlučuju kojoj će ovlašćenoj organizaciji dostaviti uzorke radi ispitivanja, jer na osnovu izveštaja o izvršenim analizama inspektor preduzima druge mere za koje je ovlašćen: zabranjuje promet i upotrebu neispravnih namirnica, zabranjuje i obustavlja proizvodnju, nalaže uništenje higijenski neispravnih namirnica i nalaže otklanjanje nedostataka koji su mogli uticati na zdravstvenu ispravnost, a zatim podnosi zahtev za kažnjavanje odgovornog pravnog i fizičkog lica.
Zavod za javno zdravlje “Valjevo”, nalazi se u mreži zdravstvenih ustanova, registrovan je u Privrednom sudu i obavlja delatnost u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti u oblasti socijalne medicine, epidemiologije i higijene, a ne nalazi se na spisku ovlašćenih ustanova za laboratorijsko ispitivanje zdravstvene ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe. Zavod poseduje ovlašćenje za ispitivanje higijenske ispravnosti vode za piće.
Sanitarni inspektori Odeljenja u Valjevu, da bi ostvarili svoje ovlašćenje u oblasti kontrole zdravstvene ispravnosti životnih namirnica u proizvodnji i prometu, to obavljaju sa za to ovlašćenim ustanovama iz mreže Instituta i Zavoda za javno zdravlje kojim je referentna ustanova Institut za javno zdravlje Srbije.
Saradnja sanitarne inspekcije i Zavoda se obavljala i obavlja u svim oblastima (epidemiologije, higijene) gde postoje kapacieti i resursi, i pri tome sanitarna inspekcija podržava njegovo postojanje i svakodnevno razmenjujе informacije neophodne za rad obe službe.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…