dom_ydravlja_1.jpgMinistarstvo zdravlja i zdravstvene ustanove i kompanije u Srbiji danas će obeležiti Svetski dan bez duvanskog dima. Cilj obeležavanja je skretanje pažnje javnosti na štetnost duvanskog dima koji, prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, odnese pet miliona života godišnje.

Preventivni centar Doma zdravlja će se u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje u Valjevu u 18 časova u Hali sportova na dva punkta organizovati merenje krvnog pritiska, dok će podelom edukativnog materijala posetiocima pokušati da ukažu na rizike koje pušenje nosi kako za pušače tako i za okolinu, posebno najmlađe, jer je i slogan kampanje „100% bez duvanskog dima“. Na štetnost duvanskog dima biće ukazano i korisnicima zdravstvenih usluga u valjevskom Domu zdravlja, podelom materijala i zdravstveno-vaspitnim izložbama.

Upotreba duvana vodeći je uzrok smrti koji može da se spreči, a prouzrokuje pet miliona smrtnih slučajeva godišnje u svetu. Dokazano je da pušenje šteti gotovo svakom organu u telu i da je uzrok oko 90 odsto slučajeva raka pluća, kao i mnogih drugih vrsta raka i oboljenja disajnih organa.

Moto Svetskog dana bez duvanskog dima je “Životna sredina bez duvanskog dima, naše okruženje bez duvanskog dima, naša planeta bez duvanskog dima”

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…