infakt__frame.jpg>>>1594 – Umro je italijanski slikar Đakopo Tintoreto, jedan od najvećih majstora 16. veka, čuven po veštini postizanja izuzetnih svetlosnih efekata bojom [“Tajna večera”, “Poslednji sud”] .

>>>1740 – Umro je pruski kralj Fridrih Vilhelm Prvi. Diplomatskim i ratnim poduhvatima značajno je proširio i ojačao zemlju. Nasledio ga je sin Fridrih Drugi Veliki.

>>>1793 – Hapšenjem žirondinaca u Francuskoj je počela vladavina jakobinskog terora.

>>>1809 – Na brdu Čegar kod Niša u Prvom srpskom ustanku poginuo je srpski vojvoda Stevan Sindjelić.

>>>1809 – Umro je austrijski kompozitor Jozef Hajdn. Napisao je više od 100 simfonija, više gudačkih kvarteta, klavirskih sonata, a prema njegovom “Carskom kvartetu” nastala je himna Austrije.

>>>1819 – Rodjen je američki pisac Volt Volter Vitmen, jedan od najznačajniji pesnika američke književnosti, čija je zbirka pesama “Vlati trave” imala presudan uticaj na moderno pesništvo.

>>>1859 – Počeo je da radi veliki sat [Big Ben] na kuli britanskog parlamenta u Londonu.

>>>1902 – Mirom u Verenigingu završen je britansko-burski rat u kojem su poginula 5.774 Britanca i najmanje 4.000 Bura.

>>>1924 – Kina je priznala S S SR.

>>>1930 – Rodjen je američki filmski glumac, režiser i producent Klint Istvud.

>>>1938 – Prvi put je prikazan film na televiziji. Bio je to film “Povratak Skarlet Pimpernel” koji je prikazala američka televizijska kuća NBC.

>>>1939 – Danska je s Nemačkom potpisala pakt o nenapadanju. U aprilu naredne godine nemačke trupe okupirale su Dansku.

>>>1962 – U Izraelu je obešen nemački ratni zločinac Adolf Ajhman, šef Gestapoa, nakon što je sud utvrdio da je kriv za smrt nekoliko miliona Jevreja u Drugom svetskom ratu.

>>>1970 – U zemljotresu jačine 7,9 Rihterove skale u Peruu poginulo je više od 70.000, a 600.000 ljudi ostalo je bez domova. Potpuno su razoreni gradovi Jungaj, Huares i Čimbote.

>>>1992 – U organizaciji Centra za antiratnu akciju održane su u Beogradu demonstracije više desetina hiljada gradjana koji su nošenjem crnog flora dugog 1.300 metara izrazili svoje saućešće sa žrtvama rata u Bosni i Hercegovini.

>>>1996 – Bosanski Hrvat Dražen Erdemović priznao je pred Medjunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu da je učestvovao u masovnim pogubljenjima Muslimana u Srebrenici. To je bilo prvo priznanje krivice pred Haškim tribunalom.

>>>1997 – Ukrajina i Rusija potpisale su sporazum o strateškom partnerstvu.

>>>2001 – Agent FBI, veteran Robert Hansen, optužen za špijunažu, izjavio je da nije kriv. Američka vlada optužila je Hansena da je 15 godina prenosio strogo poverljive informacije Moskvi za sumu od 1.400.000 dolara i odredjenu količinu dijamanata.

>>>2004 – Sletanjem na aerodrom Šarl de Gol u Parizu, supersonični avion “Konkord” francuske kompanije Er Frans obavio je svoj poslednji let. Četiri takva aviona biće izložena u muzejima u Francuskoj, a peti na tom pariskom aerodromu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…