infakt__frame.jpg>>>735. – Umro je engleski istoričar i kaluđer Sveti Bid, autor prve istorije Britanije.

>>>1623. – Rođen je engleski ekonomista Vilijam Peti, tvorac teorije radne vrednosti, koji je prema Karlu Marksu postavio temelj političke ekonomije kao nauke.

>>>1805. – Francuski car Napoleon I je u katedrali u Milanu krunisan za kralja Italije.

>>>1822. – Rođen je francuski pisac Edmon Luj Antoan de Gonkur, tvorac naturalizma i impresionizma u francuskoj književnosti.

>>>1851. – U Londonu je počeo prvi moderni međunarodni šahovski turnir, koji je u konkurenciji 16 igrača okončan trijumfom nemačkog majstora Adolfa Andersena.

>>>1854. – Francuska i Velika Britanija su okupirale grčku luku Pirej posle objave blokade Grčke zbog pokušaja napada na Tursku.

>>>1865. – Predajom generala Kirbija Smita u Šrevenportu kod Nju Orleansa u Luizijani, prestao je i poslednji oružani otpor južnjačke vojske u četvorogodišnjem Američkom građanskom ratu, mesec i po dana pošto je Konfederacija južnih robovlasničkih država potpisala kapitulaciju.

>>>1876. – Umro je češki istoričar i političar František Palacki, vođa češkog preporoda u 19. veku.

>>>1907. – Rođen je američki filmski glumac Marion Majkl Morison, poznat kao Džon Vejn, koji je igrao uglavnom u vesternima, tumačeći likove pravdoljubivih i usamljenih junaka.

>>>1912. – Rođen je mađarski državnik Janoš Čermanik, poznat kao Janoš Kadar, komunistički lider Mađarske od 1956. do 1988.

>>>1923. – Održana je prva trka “24 casa Le Mana”.

>>>1942. – Armija nacističke Nemačke je počela napredovanje prema Staljingradu i Kavkazu, što je bio uvod u Staljingradsku bitku, ključnu vojnu operaciju Drugog svetskog rata.

>>>1942. – U Londonu je potpisan britansko-sovjetski ugovor o punoj saradnji dveju zemalja u Drugom svetskom ratu i posle okončanja rata.

>>>1954. – U Egiptu je otkriven pogrebni brod faraona Keopsa.

>>>1955. – U prvu službenu posetu Jugoslaviji predstavnika S S S R posle 1948. i kampanje Informbiroa, u Beograd je doputovala državno-partijska delegacija sa prvim sekretarom Centralnog komiteta sovjetske Komunističke partije Nikitom Hruščovom na čelu. Razgovori u Beogradu i na Brionima završeni su potpisivanjem Beogradske deklaracije u kojoj su sadržani principi odnosa dveju država.

>>>1966. – Britanska Gijana je postala nezavisna država u okviru Britanskog komonvelta promenivši naziv u Gijana.

>>>1972. – U Moskvi je potpisan ugovor S S S R i SAD o ograničenju strategijskog nuklearnog naoružanja.

>>>1976. – Umro je nemački filozof Martin Hajdeger, jedan od najznačajnijih mislilaca 20. veka, profesor univerziteta u Frajburgu.

>>>1978. – Umrla je ruska balerina Tamara Platonovna Karsavina, jedna od najvećih umetnica klasičnog baleta u prvoj polovini 20. veka.

>>>1979. – Izrael je vratio Egiptu sinajsku prestonicu El Ariš, okupiranu u ratu 1967.

>>>1991. – Zvijad Gamsahurdija je izabran za predsednika Gruzije.

>>>1995. – Glavni štab Vojske Republike Srpske je saopštio da je zarobljeno više stotina pripadnika Unprofora zbog napada aviona NATO pakta. Intervencijom predsednika Srbije Slobodana Miloševića, tokom juna 1995. su oslobođena sva 372 zarobljena pripadnika Unprofora.

>>>1998. – Skupština Srbije je usvojila Zakon o univerzitetu kojim je vlada Srbije ovlašćena da postavlja rektora, dekane, univerzitetske i fakultetske upravne i nadzorne odbore.

>>>1999. – U napadu na Makiš avijacija NATO pakta je prvi put od početka agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju koristila kasetne bombe na širem području Beograda, u selu Ralja raketa je pogodila jednu kuću, usmrtivši 29-godišnju ženu i njeno dvoje dece od četiri i osam godina, a dva deteta su ubijena i u bombardovanju sela Radoše na Kosovu i Metohiji.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…