muzej.jpgNova postavka Narodnog muzeja pod nazivom Valjevo – treća dimenzija prošlosti, pogled iz budućnosti biće otvorena 19. maja. Ovu trajnu kulturnu vrednost posetioci će po prvi put moći da vide u noći kada i Valjevo učestvuje u Nacionalnoj Noći muzeja, u mnoštvu zanimljivih i kvalitetnih programa osmišljenih za tu noć. Stalnu postavku Narodnog muzeja Valjevo otvoriće akademik, profesor dr Aleksandar Loma.

Nova stalna izložba valjevskog muzeja će biti prva kompleksna postavka u Srbiji, osmišljena i realizovana po savremenim muzeografskim načelima. Zamenjujući staru devizu “njegova visost predmet”, novim pravilima “njegova visost posetilac” i “izlagati ideje, a ne predmete”, valjevski muzealci su za svoje sugrađane i goste grada pripremili nesvakidašnji vremeplov, kombinujući klasične načine muzejske prezentacije sa savremenim tehnikama ambijenta i događajne rekonstrukcije uz upotrebu multimedijalnih sredstava.

Budući posetioci će prolaziti kroz svojevrsne vremenske kapije, doživeti ambijent prvih pećinskih staništa, videti trodimenzionalnu predstavu neolitske grnčarske radionice, proći kaldrmom staru čaršiju osluškujući njenu vrevu, zvuke kovačke radionice, ali i violinu prvog gradskog apotekara. Moći će da dočekaju prvi voz, da uđu u šator sa slike Nadežde Petrović – Valjevska bolnica, da vide ratni kabinet vojvode Živojina Mišića, i da predahnu pored salona koji je valjevska trgovačka porodica otkupila od bečkog konzula…
Sa otvaranjem ove, za srpske prilike, posve neobične izložbe završava se višegodišnji proces rekonstrukcije objekata i revitalizacije institucije Narodnog muzeja Valjevo.

Prethodna stalna postavka valjevskog muzeja bila je otvorena 1979. a 1997. godine je zatvorena zbog oronulosti zgrade. U novi milenijum muzej je ušao potpuno devastiran – ne samo bez stalne postavke, već i bez depoa, radionice za konzervaciju pa i bez službenih prostorija. Proces revitalizacije ustanove je počeo 2001. godine izradom građevinskog projekta, a nastavljen 2002. obimnim radovima kako bi se prvo u potkrovlju obezbedio neophodan prostor od preko 600 kvm za rad stručnih službi, a potom na oko 1000 kvm u prizemlju, moderno opremio prostor muzejskih javnih komunikacija koji se sastoji od prijemne sale sa suvenirnicom i kultirno-turističkim info punktom, deset sala postavke, muzejskog kluba za multimedijalne namene i dve sale galerije za tematske izložbe.

Još pre završetka procesa revitalizacije, 2005. godine, Narodni muzej Valjevo je dobio plaketu Mihajlo Valtrović, koju Muzejsko društvo Srbije dodeljuje najuspenijem muzeju u prethodnoj godini.
Svi poslovi petogodišnje revitalizacije Narodnog muzeja Valjevo koštali su nešto više od 500 hiljada evra koje su solidarno obezbedili Ministarstvo kulture i opština Valjevo.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…