opstina.jpgOpština Valjevo na narednoj sednici privremenog organa doneće odluku o formiranju Fonda koji će nositi ime pokojnog trgovca Milorada Karamarkovića. To je prvi korak ispunjenja njegovog testamenta kojim je svoju imovinu u Beogradu i Požarevcu još 1918. zaveštao Valjevu.

Testamentom je predviđeno da se Fond koji će nositi ime Milorada Karamarković, stara o izgradnji i opremanju valjevske bolnice. Rukovodstvo Zdravstvenog centra inače poseduje obimnu dokumentaciju o zaveštanoj imovini.

Direktor bolnice dr Ilija Tripković kaže da je reč o veoma vrednoj imovini u Beogradu i Požarevcu. Jedan njen deo, Opština Požarevac je otudjila i izdaje kao poslovni prostor, izmedju ostalog, i političkim strankama.

Imovina pokojnog Karamarkovića obuhvata plac na uglu Lomine i Balkanske ulice broj 42 gde se nalazi dvospratna zgrada, kao i imanje koje izlazi na Bosansku ulicu. U Požarevcu to je jedna dvospratna zgrada i nekadašnji hotel “Grand”, sada Dom Vojske Srbije. Prva zgrada postoji u ulici Voje Dulića, površine od 1.079 kvadrata a Opština Valjevo je nosilac prava korišćenja.

Imovina ostavljena Valjevu u cilju jedne plemenite namere. Osnivanjem Fonda pokušalo bi se doći do povraćaja ove imovine Valjevu i tako ispoštovati poslednju volju Karamarkovića za izgradnju i opremanje valjevske bolnice.

Kad je o vrednosti sve imovine porodice Karamarković reč, ne može se trenutno proceniti njena vrednost ali je svakako velika jer su zgrade u Požarevcu dobro očuvane i koriste se, a takože je nesporna i vrednosti imovine u centru Beograda.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…