infakt__frame.jpgSvetski dan pozorišta 27. mart, po tradiciji, obeležen je i u srpskim teatrima čitanjem međunarodne poruke koju je ove godine uputio član Vrhovnog saveta Ujedinjenih Arapskih Emirata, vladar Šardže, dr Sultan bin Mohamed Al Kasimi, koji smatra da je pozorište večno kao i sam život. Na ovaj dan u podne je održana tribina sa temom “Valja li Valjevo da namerava pozorište po meri Valjeva?”, u organizaciji KPZ Valjevo. Iako čudan, naziv nosi duboku frustraciju o težnji kulturnih radnika za profesionalnim pozorištem. Na razgovor su pozvani predstavnici vlasti i političkih stranaka, kojima se moderator tribine Branko Lukić, putem medija “zahvalio” što namerno ili ne namerno nisu pristustvovali. Tribina predstavlja nastavak prošlogodišnje inicijative i uvod u niz razgovora na temu povratka profesionalnog pozorišta i predstavlja, kako kažu, “logičnu posledicu stanja u valjevskoj kulturi”.
izjava
I Branko Lukić
II Boško Milić
III deo predstave
IV Boško Milić
V Veroljub ANdrić
VI deo predstave
VII Veroljub Andrić
VIII Vera Vaš
Poruku specijalno napisanu baš za ovaj dan, pročitao je gimnazijalac Filip Stanić, glumac i dobitnik pozorišne nagrade “Milivojev štap”. Gore pomenuti Sultan bin Mohamed Al Kasimi, doktor filozofije Univerziteta u Egziteru, koji je izabran od strane Međunarodnog pozorišnog instituta preneo je poruku svim zaljubljenicima u teatar, u kojoj napominje: “pozorište doseže najiskrenije dubine ljudske duše i oslobađa skrivena blaga koja se nalaze duboko u ljudskom duhu”. Autor velikog broja knjiga, prevedenih na sve svetske jezike Al Kasim je između ostalog je dobitnik nagrade Instituta za istraživanje istorije islama, umetnosti i kulture (Istanbul), francuskog odlikovanja za umetnost i književnost i Ordena Legije časti 2003. godine. Iste godine primio je medalju za ljudska prava UNESKA za zasluge u oblasti obrazovanja.
IX beseda Filip Stanić
X Boško Milić
XI Miroslav Trifunović
XII Violeta Milošević
XIII Ljubivoje Marković
XIV Branko Antonić
Bez obzira da li će u Valjevu pozorište funkcionisati kao profesionalno, poluprofesionalno ili kao pozorišna delatnost koja se zasniva na profesionalnim projektima realizovanim u okviru već postojećih institucija, bitno je da ono u potpunosti ne prestane sa radom. Treba imati na umu da i Dom kulture i Omladinski centar i Abrašević imaju statutom definisanu pozorišnu delatnost kao jednu od osnovnih. Potrebno je uporediti iskustva drugih opština i pronaći adekvatne primere koji bi potpomogli rešavanju sadašnje situacije u gradu. KPZ Valjevo ima nameru da u ovom pravcu nastavi započete aktivnosti, ali bez šire podrške pojedinaca i institucija ovo će ostati izolovani pokušaji da se pronađu kompatibilna rešenja.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…