infakt__frame.jpgU Srbiji nema opštine u kojoj nije registrovano porodično nasilje, a proteklih godina beleži se i rast. Istraživanje koje je sprovelo Udruženje sudija za prekraje na osnovu pravosnažno okončanim premetima, pokazuje da u Srbiji ne postoji opština u kojoj nije bilo porodičnog nasilja. Najčešće je partnersko nasilje, a slede srodničko nasilje i nasilje dece prema roditeljima. Zbog seksualnog i fizičkog zlostavljanja, ali i grubog zanemarivanja, u Srbiji je od 1998. do početka 2007. godine od roditelja oduzeto 683 dece.
Sud se na ovu rigoroznu meru, samo tokom protekle godine, odlučio u slučaju 150 mališana, a tužne sudbine dece i dalje nastavljaju da pune stupce crne hronike i šokiraju javnost u Srbije.

Loših roditelja je, nažalost, bilo uvek, samo se sada više priča o tome, ali se i zahvaljujući Porodičnom zakonu od 2005. godine prava dece mogu lakše štititi. U Srbiji se poslednjih godina stalno beleži porast nasilja u porodici, ali je pretpostavka da je to možda rezultat intenzivnijeg prijavljivanja.

U najvećem broju slučajeva, čak devet desetina počinilaca porodičnog nasilja su muškarci. Nasilje u partnerskim odnosima najviše trpe žene, a najviše sukoba na relaciji roditelji-deca izbija između očeva i sinova.

Fizičko nasilje dominira nad psihičkim, čak četiri petine slučajeva. U najmanje 17 odsto slučajeva nasilje se ponavlja.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…