infakt__frame.jpgUdeo žena među političarima širom sveta u 2006. je narastao na rekordnih 17 posto, što je gotovo šestpostotni rast u poslednjoj deceniji, objavila je juče jedna globalna parlamentarna grupa. Srbija lagano postaje evropska zemlja, ako je verovati političkim partijama koje najavljuju da će u budućem sazivu parlamenta žene imati značajnijeg udela. Zastupljenost žena u srpskom parlamentu nešto je viša od svetskog proseka, viša je nego u prethodnom sazivu, ali manja od procenta na izbornim listama i očekivanja aktuelnih poslanica. Tako novi saziv skupštine ima 51 ženu, odnosno 20 procenata, dok je u prošlom sazivu u skupštinskim klupama bilo 30 pripadnica lepšeg pola, odnosno 12 odsto.

Mentalitet i nasledje, po kojem ženi nije mesto tamo gde se odlučuje nije stav samo muškaraca, već i velikog broja žena. Druga važna stvar je ta što žena nema vremena da se bavi politikom, jer joj društvo nije pomoglo u mnogim oblastima kao što su porodica i domaćinstvo. Odgovornost prema porodici i vaspitanju dece je na ženi i u situaciji kada treba da bira između toga i ambicije, ona bira decu i porodicu. Najrealnije bi bilo da u parlamentu bude onoliki procenat žena koliko je njihovo učešće u biračkom telu, a to je 50 odsto.

Tek sa ekonomskim jačanjem države i porodice stvaraće se bolji uslovi da žene imaju vremena da se bave politkom. Novi saziv parlament imaće manje od 30 odsto pripadnica lepšeg pola, koliko bi ih bilo da je usvojen Zakon o ravnopravnosti polova. Taj predlog je, medjutim, zbog različitih primedbi, povučen iz skupštinske procedure u prethodnom skupštinskom mandatu, a predvidjao je zastupljenost žena na svim nivoima vlasti od 30 procenata, uključujući parlament i vladu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…