infakt__frame.jpg>>>1558. – Nemački car Ferdinand I uzeo je titulu rimskog cara bez uobičajenog papinog krunisanja.

>>>1776. – Rođena je srpska književnica Eustahija Arsić, “prva slavjanoserbska spisateljica”. Interesovala se za prirodne nauke i bila je pobornica modernog vaspitanja žena.

>>>1791. – U Beču je izašao prvi broj “Serbskih novina”. Štampao ih je grčki patriota Markides Puljo, saradnik grčkog pesnika i revolucionara Rige od Fere. List je izlazio do kraja 1792.

>>>1803. – SAD su od Francuske za 15 miliona dolara otkupile njenu koloniju Luizijanu, teritoriju od 123.667 kvadratnih kilometara.

>>>1804. – Rođen je austrijski kompozitor Johan Štraus Stariji, otac popularnih kompozitora Johana Mlađeg Jozefa i Eduarda, najzaslužniji za veliku rasprostranjenost bečkog lakog valcera.

>>>1820. – Rođen je italijanski kralj Vitorio Emanuele II, prvi monarh ujedinjene Italije, nazvan “čestiti kralj”.

>>>1844. – Karlos Antonio Lopes proglašen je prvim ustavnim predsednikom Paragvaja.

>>>1879. – Rođen je nemački fizičar jevrejskog porekla Albert Ajnštajn, najistaknutiji teoretičar fizike u 20. veku, tvorac teorije relativiteta, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1921. Objavio je 1905. specijalnu, a 1916. opštu teoriju relativnosti. Objasnio je 1905. zakon fotoelektričnog efekta pomoću kvantne teorije. Razvio je teoriju fizičkog polja, tražeći vezu među gravitacionim i elektromagnetnim poljima.

>>>1883. – Umro je nemački filozof jevrejskog porekla Karl Hajnrih Marks, najveći teoretičar socijalističke misli i istaknuti vođa zapadnoevropskog radničkog pokreta u 19. veku.

>>>1891. – Podmornica “Monarh” postavila je telefonski kabl ispod Lamanša, što je omogućilo telefonsku vezu Velike Britanije i “ostatka” Evrope.

>>>1903. – Umro je srpski pisac i diplomata Matija Ban, član Srpske kraljevske akademije, profesor beogradskog Liceja i šef presbiroa u vreme kneza Aleksandra Karađorđevića.

>>>1908. – Rođen je srpski političar i publicista cincarskog porekla Koča Popović, istaknuti srpski nadrealista pre Drugog svetskog rata, učesnik građanskog rata u Španiji, 1941. jedan od organizatora ustanka u Srbiji. Posle obračuna Josipa Broza sa tzv. liberalima u Srbiji, 1972. odstranjen je iz političkog života.

>>>1912. – Umro je ruski fizičar Pjotr Nikolajevič Lebedev, profesor Moskovskog univerziteta. Proučavao je pritisak svetlosti, dokazavši postojanje mehaničkog impulsa kod svetlosnih zraka, što je od velikog značaja za razumevanje kosmičkih pojava.

>>>1914. – Carigradskim mirom Srbije i Turske dopunjen je Londonski sporazum kojim je okončan Prvi balkanski rat. Srbija i Turska uspostavile su odnose, rešena su pitanja vraćanja zarobljenika, državljanstva stanovnika ustupljenih oblasti i status muslimana.

>>>1932. – Rođen je srpski pisac, novinar i filmski radnik Miroslav Antić, izuzetan liričar i inventivan dečji pesnik, koji je u pesme uneo kolorit jezika banaćanskih seljaka. Za 35 godina stvaralaštva objavio je više od 30 knjiga, a radio je i na filmovima “Sveti pesak”, “Doručak s đavolom”.

>>>1932. – Samoubistvo je izvršio američki industrijalac Džordž Istman, jedan od pionira fotografije i filma, osnivač kompanije “Kodak”.

>>>1938. – Streljan je ruski revolucionar Nikolaj Ivanovič Buharin, posle montiranog sudskog procesa u vreme najžešćih staljinističkih čistki. Osuđen je na smrt pod izmišljenom optužbom za špijunažu kao “pripadnik trockističko-zinovjevskog i buharinovskog kontrarevolucionarnog centra”.

>>>1945. – Najtežu bombu u Drugom svetskom ratu [11 tona], britansko ratno vazduhoplovstvo izbacilo je na železnički vijadukt u nemačkom gradu Bilefeld.

>>>1983. – Organizacija zemalja proizvođača nafte saglasila se sa smanjenjem cene nafte 15 odsto, prvi put u 23-godišnjoj istoriji OPEK.

>>>1986. – Umro je srpski kompozitor, dirigent i muzički kritičar Mihailo Vukdragović, profesor i rektor Muzičke i potom Umetničke akademije u Beogradu.

>>>1991. – “Birmingemska šestorka”, šest Iraca pogrešno optuženih da su 1974. podmetnuli eksplozije u pabove u engleskom gradu Birmingemu, oslobođena je iz zatvora posle 16 godina.

>>>1995. – Astronaut Norman Tagard postao je prvi Amerikanac koji je poleteo u kosmos ruskom raketom, lansiranom s kosmodroma u Bajkonuru.

>>>1997. – Umro je američki filmski režiser austrijskog porekla Fred Cineman, autor filmova realističke opservacije i angažovanog tretmana socijalnih problema i unutrašnjih moralnih sukoba.

>>>2002. – Najviši predstavnici Savezne Republike Jugoslavije i dveju republika, uz posredovanje Evropske unije, postigli su sporazum o preuređenju odnosa Srbije i Crne Gore. Dogovoreno je da se nova država zove Srbija i Crna Gora, da ima predsednika i premijera u jednoj ličnosti, Savet ministara, parlament i sud. Sporazum su potpisali predsednici SRJ i Crne Gore Vojislav Koštunica i Milo Đukanović, potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus, premijeri dveju republika Zoran Đinđić i Filip Vujanović i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana.

>>>2004. – Španci su priredili spektakularno izborno iznenađenje vladi desnog centra premijera Hosea Marije Asnara, vrativši na vlast socijaliste, što je većina analitičari pripisala bombaškom napadu islamskih terorista u Madridu nekoliko dana pre toga i neveštom pokušaju Asnarove blade da zločin pripiše baskijskoj terorističkoj organizaciji ETA.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…