infakt__frame.jpg>>>1496 – Engleski kralj Henri VII primio je u službu italijanske pomorce Đovanija i Sebastijana Kabota da bi za englesku krunu otkrili nove zemlje.

>>>1684 – Nemačka, Poljska i Venecija formirale su u Lincu Svetu ligu protiv Turske.

>>>1696 – Rođen je italijanski slikar Đovani Batista Tijepolo, jedan od poslednjih velikana venecijanskog slikarstva.

>>>1770 – Britanske trupe su u Bostonu, centru otpora protiv britanske kolonijalne vlasti, ubile pet demonstranata i taj dogadjaj, poznat kao “bostonski masakr”, ubrzao je izbijanje Američkog rata za nezavisnost.

>>>1827 – Umro je italijanski fizičar Aleksandro Volta, koji je pronašao elektrofor [1775], galvanski element, bateriju galvanskih elemenata. Po njemu su mnogi pojmovi u fizici dobili ime – Volt [oznaka V], Voltamper [oznaka VA], Voltin luk.

>>>1832 – U Beogradu je počela da radi prva štamparija u Srbiji, u kojoj je kao prva knjiga štampan “Sabor istine i nauke” Jovana Stejića. Štamparija je kupljena u Rusiji i dopremljena u Beograd u maju 1831.

>>>1856 – Londonsko pozorište “Kovent Garden” uništeno je u požaru.

>>>1916 – Španski prekookeanski putnički brod “Princ od Asturije” potonuo je za nekoliko minuta nakon što je udario u stenu u blizini brazilske obale.

>>>1933 – Nacionalsocijalistička radnička partija Adolfa Hitlera osvojila je većinu u nemačkom Rajhstagu [parlament].

>>>1945 – Američke trupe su u Drugom svetskom ratu ušle u Keln.

1953 – Umro je sovjetski diktator Josif Visarionovič Džugašvili [Staljin]. Kao generalni sekretar Komunističke partije od 1922. do smrti bio je neprikosnoveni vladar S S SR-a i lider komunističkog sveta.

>>>1953 – Umro je ruski kompozitor i pijanista Sergej Sergejevič Prokofjev, jedan od najoriginalnijih muzičkih stvaralaca 20. veka, koji je u svom delu uspešno asimilirao rusko muzičko nasledje i sopstveni moderni muzički izraz.

>>>1964 – Umro je prvi filmski snimatelj na Balkanu Milton Manaki, koji je 1905. počeo filmskom kamerom da beleži dogadjaje.

>>>1966 – Svih 124 putnika i članova posade poginulo je kada je britanski putnički avion udario u japansku planinu Fudji.

>>>1970 – Stupio je na snagu ugovor o neširenju nuklearnog oružja koji je potpisalo 45 zemalja.

>>>1975 – Kuvajt je nacionalizovao naftnu industriju, uključujući i imovinu britanskih naftnih kompanija.

>>>1983 – Na izborima u Australiji laburisti Boba Houka pobedili su liberale Malkoma Frejzera.

>>>1984 – Umro je italijanski pevač Tito Gobi, operski bariton svetskog ugleda. Proslavio se ulogom u “Toski” Đakoma Pučinija, u kojoj mu je partner bila Marija Kalas.

>>>1993 – Minut posle poletanja sa skopskog aerodroma srušio se makedonski putnički avion “Foker 100”. Poginulo je 77 od 97 putnika i članova posade.

>>>1998 – U terorističkom napadu tamilskih pobunjenika, koji su u glavnom gradu Šri Lanke Kolombu aktivirali minibas pun eksploziva, poginulo je 37 i ranjeno oko 250 ljudi.

>>>1999 – Odlukom Medjunarodnog arbitražnog tribunala, grad Brčko dobio je status distrikta pod suverenitetom Bosne i Hercegovine, što je izazvalo oštre proteste u Republici Srpskoj, srpskom entitetu u BiH.

>>>2001 – Predsednici SR Jugoslavije i Republike Srpske Vojislav Koštunica i Mirko Šarović potpisali su u Banjaluci Sporazum o uspostavljanju specijalnih i paralelnih veza SRJ i RS.

>>>2003 – Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je Zakon o normalizaciji trgovinskih odnosa SAD sa Srbijom i Crnom Gorom.

>>>2004 – U 114. godini umro je Španac Hoan Rijudavets Mol, obućar, koji je, posle smrti Japanca Jukićija Čuganjija, bio najstariji čovek na svetu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…